Volledig scherm
PREMIUM
Pieter van Maaren vertrekt na 7 jaar uit Urk en wordt burgemeester in Zaltbommel. ,,Ik heb mij langdurig aan Urk verbonden, en Urk aan mij. Maar dit zie ik als een mooie stap.” © Wilbert Bijzitter

Burgemeester Van Maaren verlaat Urk: ‘De dynamiek hier heb ik nooit als belastend ervaren’

Burgemeester Pieter van Maaren (55) verruilt na zeven jaar Urk in voor de Gelderse gemeente Zaltbommel. De gemeenteraad daar droeg hem gisteravond voor, en medio september krijgt de CDA’er de ambtsketting omgehangen. Van Maaren genoot van ‘de dynamiek van Urk.’ ,,Ik heb zaken meegemaakt, die aan een burgemeester in een andere gemeente van 20.000 inwoners voorbij gaan.”

Van Maaren groeide op in Heukelum, dat niet ver van Zaltbommel ligt. Het is een van de redenen dat de huidige burgemeester nu kiest voor een terugkeer naar Gelderland. Die gedachte speelde al langer door zijn hoofd, geeft hij toe. ,,Nadat ik een eerste termijn van zes jaar als burgemeester op Urk heb volbracht, voel ik me nu vrij deze stap te zetten. Op een gegeven moment denk ik ook dat dat goed is. En nu draag ik graag het stokje over.”

 1. Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk
  PREMIUM
  update + video

  Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk

  Met de overdracht van een landelijk ontwikkeld nieuw grootwatertransportsysteem heeft de brandweer van Veiligheidsregio Flevoland een heuse primeur te pakken. Het is de beloning voor de voortrekkersrol die Flevoland vervulde in het proces. Afgelopen zaterdag droeg Brandweer Nederland via een symbolische sleuteloverdracht het systeem over. Korps Urk gaf meteen een indrukwekkende demonstratie.
 2. Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisserij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’
  Update

  Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisse­rij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’

  Nederland heeft bij het Europees Hof van Justitie een verzoek ingediend om het verbod op pulsvisserij van tafel te krijgen. Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw is dit verbod niet op de juiste manier tot stand gekomen, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vissersbond, gevestigd op Urk, noemt de stap logisch en spreekt nog maar eens de irritatie en verbazing uit over het verbod.

Flevoland