Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Foto Freddy Schinkel

CDA Urk wil alsnog onderzoek naar mogelijkheden voor kleinschalig hotel in de haven

Het CDA op Urk hoopt dat het college van burgemeester en wethouders alsnog gaat onderzoeken of er een kleinschalig hotel in de haven van Urk gerealiseerd kan worden. Nu een grootschalig hotel er niet komt, vervalt 500.000 euro subsidie die de gemeente vanuit de Zuiderzeelijngelden zou krijgen. 

Voor het project ‘De Parel van Flevoland’ zou de gemeente Urk een bedrag van 2,5 miljoen euro krijgen vanuit de Zuiderzeelijngelden. Een voorwaarde voor dat bedrag was dat er voor 2022 een hotel gerealiseerd zou worden in de haven. Maar de gemeente heeft laten weten dat ze op een andere locatie dan de haven op zoek gaat naar een plek voor een hotel. Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland besloot daarop 500.000 euro minder subsidie beschikbaar te stellen. 

Het CDA vraagt zich af waarom het college van b en w nooit de mogelijkheid van een kleinschalig alternatief voor een hotel heeft voorgelegd aan de gemeenteraad. Ze vraagt zich dan ook af of het college wel onderzoek heeft gedaan naar kleinschalige initiatieven, en of die zich in de afgelopen vijf jaar ook hebben gemeld bij de gemeente. De partij wil dan ook van het college weten of er met een kleinschalig hotel alsnog aan de voorwaarden voor het verstrekken van de 5 ton aan subsidie voldaan kan worden. 

‘De 2,5 miljoen subsidie was bedoeld om de toeristisch- recreatieve aantrekkingskracht van het oude dorp en de haven van Urk te versterken als onderdeel van de economische structuurversterking. Wat zijn de gevolgen voor het plan ‘De Parel van Flevoland’ als 500.000 euro minder beschikbaar is? Kan dit inhouden dat er zelfs geld terug moet worden betaald, omdat de subsidie al uitgegeven is?', schrijft Hans Crebas van de CDA-fractie in schriftelijke vragen aan het Urker college. 

Flevoland