Volledig scherm
Superjacht de 'Dancing Hare' onderging vorig jaar een refit op de werf van Balk Shipyard op Urk. © Freddy Schinkel

CPB twijfelt aan economisch voordeel van bredere sluizen in Afsluitdijk

Het Centraal Planbureau twijfelt aan de economische voordelen van bredere sluizen in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. De extra winst die bedrijven denken te behalen met groot onderhoud aan luxe jachten kan overschat worden, waarschuwt het CPB. 

Het CPB heeft een second opinion uitgevoerd op het bidbook van de provincie Friesland, waarmee deze regio verbreding afdwong. In het pleidooi voor grotere sluizen wordt gesteld dat de investering van 131 miljoen uiteindelijk 235 miljoen euro oplevert. Het grootste voordeel á 180 miljoen euro wordt geclaimd door jachtbouwers rondom het IJsselmeer, waaronder de scheepswerven Balk op Urk en Huisman in Vollenhove.

Risico

Elf meter bredere sluizen zorgen ervoor dat grote, luxe jachten terugkeren naar de werven voor groot onderhoud; de zogenoemde refit. De opbrengst wordt geschat op 153 miljoen euro. Het CPB twijfelt aan de realiteit van deze berekening, die is gebaseerd op interviews met directeuren van scheepswerven. ‘Omdat marktpartijen belang hebben bij de verbreding, bestaat het risico dat zij de voordelen overschatten’, aldus het CPB.

Quote

Het risico bestaat dat marktpar­tij­en de voordelen van verbreding overschat­ten

Centraal Planburea

Nederlandse jachtbouwers domineren de markt voor nieuwbouw. Dit zorgt voor flinke winsten, ook bij onderhoud. Het CPB constateert dat in het onderzoek geen rekening wordt gehouden met de lange termijn. Nederlandse jachtbouwers krijgen steeds meer concurrentie vanuit het buitenland. Het gevolg is dat boten niet meer per definitie terugkeren naar Nederland voor groot onderhoud en dat de winsten onder druk komen te staan.

Aanname

Door de verwachte winst op refits, wijzen scheepsbouwers het verbeteren van de - veel goedkopere - route via Amsterdam af. Die is voor hen veel minder rendabel. ‘Een aanname die niet door verder onderzoek wordt onderbouwd', aldus het CPB. Het bureau stelt dat op termijn het verbreden van de sluis de regio meer kan kosten dan het oplevert. Ook omdat het onzeker is of bedrijven de beloofde 100 miljoen euro in hun onderneming investeren en de verwachte 3.000 extra banen er komen.

Flevoland