Volledig scherm
De Jonge Jacob in de Urker haven. © Eigen foto

De Jonge Jacob, een plaatje nu...

,,Het is een plaatje geworden'', zegt Fokke Geert Hoekstra als het gaat om de restauratie van De Jonge Jacob, het schip van de overleden liedjesschrijver en tekstdichter  Lennaert Nijgh dat Urk als thuishaven heeft.

Hoekstra hoort alleen maar complimenten over de restauratie van De Jonge Jacob (de UK114). Het schip is eigendom van de Stichting Urker Botter. Fokke Geert Hoekstra bracht in 't Voorhuys in Emmeloord twee keer een ode aan Lennart Nijgh. De opbrengst van de concerten was bestemd voor het herstel van De Jonge Jacob. Daarnaast kwamen verschillende giften binnen. Totaal is er zo'n 15.000 euro opgehaald. '

,,Daarvan hebben we de meest schrijnende reparaties kunnen doen'', zegt Hoekstra. Dat wil zeggen dat het lek in de romp is gedicht en dat De Jonge Jacob weer is geschilderd in de kleuren uit de tijd dat Lennaert Nijgh er mee voer. Maar om het schip weer echt  op te tuigen, is in totaal zo'n 25.000 euro nodig. Er moet echt iets gebeuren aan de schroefas  en er moet een radarsysteem aan boord komen. ''Anders kan je niet varen met mist'', aldus Hoekstra.

 ,,Dit schip mag niet afgemeerd wegkwijnen", zei Boudewijn de Groot, de zanger voor wie Lennaert Nijgh veel liedjes schreef,  in 2015 tegen De Stentor. Dat  wegkwijnen gebeurt dus niet.  

In oktober komt er een boek uit over De Jonge Jacob, geschreven door zangeres Astrid Nijgh, één van de exen van Lennaert Nijgh. 

''Het is inderdaad een plaatje geworden. Wat zou Lennaert trots zijn'', meldt Josee Koning, een andere ex van Nijgh, op twitter. 

Volledig scherm
Terug in de kleuren waar Lennaert Nijgh van hield. © Eigen foto
Volledig scherm
''Een plaatje'' © Eigen foto

Flevoland