DENK wil reactie Geert Wilders op rellen Urk: ‘Hooligans vielen aan uit naam van PVV’

videoDENK-Kamerlid Farid Azarkan heeft in een video Geert Wilders aangesproken in verband met de rellen op Urk van afgelopen maandagavond. Azarkan vindt dat de PVV-leider afstand moet nemen van de ‘groep hooligans die zijn naam scandeerden’.

De groep boze jongeren die zich maandag rond het huis van de 18-jarige Soufyan Boukhizzou verzamelde zou volgens de familie ‘Geertje Wilders’ hebben gescandeerd. Er werd bovendien met vuurwerk en stenen gegooid en een aantal jongeren wist het huis binnen te dringen.

Volgens DENK is er sprake van een actie ‘met racistische motieven’, zo laat de partij op Twitter weten. Daarin worden ook vragen aan de minister aangekondigd. In een video roept Kamerlid Azarkan iedereen op tot kalmte, maar richt hij zich ook tot PVV-leider Wilders. ,,Ik wil speciaal Geert Wilders vragen om afstand te nemen van deze groep hooligans die zijn naam scandeerden toen ze dit gezin aanvielen.’’

Hendrik Wakker, fractievoorzitter van de PVV Urk, reageert fel op de uitingen van DENK. ‘Ach nee toch. DENK weet weer niet hoe snel ze de racismekaart moeten trekken’, schrijft hij op Twitter. Hij stelt bovendien dat het verhaal over de leus ‘Geertje Wilders’ is gebaseerd op een filmpje uit 2015 in Geldermalsen. ‘Waar haalt DENK dan de link met de PVV vandaan? Wacht gewoon het politieonderzoek af’, stelt Wakker.

Van de redactie

Getuigen in Urk hebben dinsdagochtend beelden aangeleverd. Een deel daarvan bleek niet afkomstig uit Urk. Direct na de ontdekking daarvan zijn deze beelden verwijderd. In de foutieve beelden werden kreten geuit waarin Geert Wilders werd aangehaald. Hoewel deze beelden niet uit Urk kwamen, verklaart de belaagde familie wel dat soortgelijke kreten ook bij hun huis zijn gescandeerd.

Geert Wilders zelf heeft zich op social media nog niet uitgelaten over de kwestie. Zijn collega Lodewijk Asscher (PvdA) wel, hij noemt het incident ‘vreselijk triest en griezelig’. D66-Kamerlid Jan Paternotte spreekt op Twitter over ‘een scène uit het Zuiden van Amerika. In de jaren ‘20.’

DENK-Kamerlid Azarkan.
Volledig scherm
DENK-Kamerlid Azarkan. © ANP

Flevoland