Screenshot uit video van rellen op Urk.
Volledig scherm
Screenshot uit video van rellen op Urk. © Screenshot

Dit is wat we tot nu toe weten over de rellen op Urk

video'sEen woedende menigte, gooien met vuurwerk en meerdere brandstichtingen. Een jongerenruzie op Urk liep maandagavond compleet uit de hand. Een dag later was er opnieuw veel dreiging en werden meerdere personen opgepakt. Dit is wat we tot nu toe weten over de rellen in het vissersdorp.

Het begin

• De ongeregeldheden beginnen met een ruzie tussen twee jongens uit Urk. Volgens de politie ging het om een ‘conflict in de relationele sfeer’. Een van de jongens is de 18-jarige Soufyan Boukhizzou.

• Via een groep op WhatsApp wordt gesproken over een ontmoeting om 18.30 uur bij snackbar Snack-Plaza Willem de Boer om de ruzie uit te vechten. Soufyan vlucht echter de snackbar in als blijkt dat er niet één, maar 15 tot 20 jongeren zich tegen hem keren.

• De politie komt ter plaatse om Soufyan weg te halen uit de snackbar. Hij wordt naar huis gebracht. De boze jongeren besluiten daarop óók naar zijn huis te gaan. Onderweg zwelt de groep flink aan tot een kleine honderd mensen.

De escalatie

• Wanneer de menigte zich tegen 19.00 uur verzamelt voor het huis van Soufyan, loopt de situatie uit de hand. Er wordt met stenen en vuurwerk gegooid en er worden brandjes gesticht. Een aantal jongeren slaagt erin de woning binnen te dringen, waarna de moeder van Soufyan tegen de grond wordt gewerkt. Ze raakt lichtgewond, maar hoeft – in tegenstelling tot sommige berichten – niet naar het ziekenhuis.

• Tijdens de rellen wordt ook een journalist van Omroep Flevoland belaagd. Hij wordt bekogeld met vuurwerk en er wordt een rookbom in zijn auto gegooid. Ook proberen jongeren zijn auto omver te duwen. De omroep doet aangifte.

• Om de situatie onder controle te krijgen, grijpt de politie in. Hierbij worden ook agenten uit omliggende gemeenten ingezet. Door gebruik van de wapenstok en inzet van honden weten zij de menigte te verdrijven. Rond 23.00 uur keert de rust terug in de woonwijk.

De volgende dag

• Burgemeester Pieter van Maaren laat de volgende ochtend weten geschokt te zijn door het incident. Hij noemt het belagen van inwoners van Urk ‘volstrekt ontoelaatbaar’.

• In de loop van de dag duiken er steeds meer berichten op over mensen – voornamelijk uit de Marokkaanse gemeenschap – die naar Urk willen komen om wraak te nemen op de groep jongeren. In de berichten wordt opgeroepen tot geweld. Er wordt een grote knokpartij afgekondigd voor komende vrijdagavond.

• Ook vanuit Urk komen grimmige berichten. In een video bedreigt een onherkenbaar gemaakt persoon in een oranje jas Soufyan met de dood, zwaaiend met een pistool. Hij wordt opgepakt, het pistool blijkt nep.

• Ondertussen is ook een 18-jarige jongen uit Urk opgepakt voor betrokkenheid bij de mishandeling in de woning van Soufyan. De jongen meldde zichzelf dinsdag aan het eind van de middag bij de politie.

• Later op de avond wordt ook een 14-jarige jongen uit Urk opgepakt vanwege de mishandeling.

Opnieuw onrust

• Naar aanleiding van alle dreigberichten zet de politie dinsdagavond opnieuw veel mensen in op en rondom Urk. Automobilisten vanaf de A6 worden van de weg gehaald, iedereen moet zich legitimeren. Ook rond het huis van Soufyan loopt veel politie. Het is opnieuw onrustig in het vissersdorp: er hangen veel jongeren op straat en er wordt vuurwerk afgestoken. Een wijkagent roept ouders op hun kinderen naar huis te halen.

• Rond 23.30 uur laat de politie weten dat er twee aanhoudingen zijn verricht op één van de toegangswegen van Urk. Eén persoon kon zich niet legitimeren, een ander had een honkbalknuppel bij zich. Volgens de politie bleven ‘grote incidenten’ dinsdagavond uit.

Onderzoek loopt

• De politie zegt woensdag de zaak nog volop in onderzoek te hebben. Communicatie gebeurt in afstemming met het Openbaar Ministerie.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Flevoland