Riekelt Snoek is in het dagelijks leven brandweerman. Daarnaast gaat hij vaak met zijn metaaldetector op pad.
Volledig scherm
PREMIUM
Riekelt Snoek is in het dagelijks leven brandweerman. Daarnaast gaat hij vaak met zijn metaaldetector op pad. © Foto Freddy Schinkel

Doordeweeks is Riekelt brandweerman, in het weekend zoekt hij naar metaal

Door de week werk je voor de baas. Zet je ’s avonds de wekker en prop je ’s ochtends vier boterhammen in je blauwe broodtrommel. Elastiekje eromheen. Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag. En dan is het weekend; je hobby wordt je werk. Je bent scheidsrechter bij het voetbal, lotusslachtoffer bij de EHBO, trekt de balletjes bij de bingo. Leuk. Weekend.

Het lijkt wel een raadsel. Hoe noem je iemand die in zijn vrije tijd met een metaaldetector, een schepje en een thermoskan vol koffie op pad gaat? Brandweerman Riekelt Snoek (38) uit Urk neemt even bedenktijd. ,,Detector-amateur?”, probeert hij. Hij spreekt het woord nogmaals uit en zet er vervolgens een ferme, rode streep doorheen. ,,Hobby-zoeker?”, luidt zijn tweede poging. Ja, die kan voor Snoek wel door de ballotage. ,,Kijk”, legt hij uit, ,,ik zoek op basis van geluk. Een archeoloog zoekt op basis van kennis.”

Flevoland