Volledig scherm
Urk © ANP

Drugskotter terug in haven Urk

De Urker viskotter die vorige week zaterdag werd aangehouden met 300 kilo cocaïne aan boord is weer in Urk. De ‘drugskotter’ voer vrijdagavond laat de werkhaven van Urk binnen. Het schip is verzegeld.

De FIOD had vorige week uit een lopend onderzoek informatie ontvangen dat de kotter vanuit Harlingen was uitgevaren en op zaterdagmiddag op de Noordzee vermoedelijk drugs had opgepikt van een passerend containerschip. De kustwacht traceerde de vissersboot waarna deze naar de haven werd begeleid. 

Tassen

In een verborgen ruimte werden 13 tassen aangetroffen met pakketten cocaïne. Daar vond de FIOD ook twee rugtassen met zendapparatuur, portofoons en een verrekijker.

De afgelopen dagen lag het drugschip aan de ketting in Den Helder. De vier opvarenden, twee mannen uit Urk, een man uit Montenegro en een man uit Polen, zijn na de vondst aangehouden. De eigenaar van het schip is ook opgepakt. De voorlopige hechtenis van de vijf verdachten is met twee weken verlengd. 

Havenmeester niet blij

Havenmeester Jan van den Berg is niet blij dat de drugskotter weer in Urk is. Niet alleen omdat Urk zo weer met drugs in verband wordt gebracht, maar ook omdat het in de werkhaven overvol is. ,,We zijn hier niet blij mee, vooral omdat dit schip hier waarschijnlijk nog wel een poos zal liggen. Maar we kunnen het niet tegenhouden.”

Flevoland