Volledig scherm
Urk © ANP

Drugskotter terug in haven Urk

De Urker viskotter die vorige week zaterdag werd aangehouden met 300 kilo cocaïne aan boord is weer in Urk. De ‘drugskotter’ voer vrijdagavond laat de werkhaven van Urk binnen. Het schip is verzegeld.

De FIOD had vorige week uit een lopend onderzoek informatie ontvangen dat de kotter vanuit Harlingen was uitgevaren en op zaterdagmiddag op de Noordzee vermoedelijk drugs had opgepikt van een passerend containerschip. De kustwacht traceerde de vissersboot waarna deze naar de haven werd begeleid. 

Tassen

In een verborgen ruimte werden 13 tassen aangetroffen met pakketten cocaïne. Daar vond de FIOD ook twee rugtassen met zendapparatuur, portofoons en een verrekijker.

De afgelopen dagen lag het drugschip aan de ketting in Den Helder. De vier opvarenden, twee mannen uit Urk, een man uit Montenegro en een man uit Polen, zijn na de vondst aangehouden. De eigenaar van het schip is ook opgepakt. De voorlopige hechtenis van de vijf verdachten is met twee weken verlengd. 

Havenmeester niet blij

Havenmeester Jan van den Berg is niet blij dat de drugskotter weer in Urk is. Niet alleen omdat Urk zo weer met drugs in verband wordt gebracht, maar ook omdat het in de werkhaven overvol is. ,,We zijn hier niet blij mee, vooral omdat dit schip hier waarschijnlijk nog wel een poos zal liggen. Maar we kunnen het niet tegenhouden.”

 1. Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk
  PREMIUM
  update + video

  Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk

  Met de overdracht van een landelijk ontwikkeld nieuw grootwatertransportsysteem heeft de brandweer van Veiligheidsregio Flevoland een heuse primeur te pakken. Het is de beloning voor de voortrekkersrol die Flevoland vervulde in het proces. Afgelopen zaterdag droeg Brandweer Nederland via een symbolische sleuteloverdracht het systeem over. Korps Urk gaf meteen een indrukwekkende demonstratie.
 2. Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisserij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’
  Update

  Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisse­rij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’

  Nederland heeft bij het Europees Hof van Justitie een verzoek ingediend om het verbod op pulsvisserij van tafel te krijgen. Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw is dit verbod niet op de juiste manier tot stand gekomen, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vissersbond, gevestigd op Urk, noemt de stap logisch en spreekt nog maar eens de irritatie en verbazing uit over het verbod.

Flevoland