De stichting Odulphus heeft het plan opgevat om een stripboek over de lotgevallen van het Joodse gezin Kropveld uit te brengen. De eerste proefpagina’s zijn klaar.
Volledig scherm
PREMIUM
De stichting Odulphus heeft het plan opgevat om een stripboek over de lotgevallen van het Joodse gezin Kropveld uit te brengen. De eerste proefpagina’s zijn klaar. © Danker Jan Oreel

Een strip over dramatische geschiedenis van het enige Joodse gezin op Urk voor alle groepen 7 en 8

Jelle van Slooten en Meindert Hakvoort willen een stripboek laten maken over Samuël Israël Kropveld, ofwel ‘Japien de Joode’ en zijn gezin. Het gezin Kropveld was het enige ‘Flevolandse’ gezin dat in 1943 in Sobibor werd vermoord. Met het stripboek wil de stichting een universeel verhaal van een Joodse familie in de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht brengen van leerlingen uit groep 7 en 8 en brugklassers in het hele land.

 1. Urk noemt zaterdagavond ‘relatief rustig’ na zestien aanhoudingen en vuurwerk richting politie
  PREMIUM
  Video

  Urk noemt zaterdag­avond ‘relatief rustig’ na zestien aanhoudin­gen en vuurwerk richting politie

  Urk kende zaterdag een ‘relatief rustige’ avond, stellen gemeente, het Openbaar Ministerie en politie in een gezamenlijke verklaring. De avond telde zestien aanhoudingen voor onder meer openlijke geweldpleging en het afsteken van ‘zwaar en levensgevaarlijk vuurwerk’. Een deel van dat vuurwerk vloog bewust in de richting van agenten. Maar het is weleens erger geweest.
 2. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?
  2

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?

Flevoland