Wethouder Freek Brouwer beloonde vorig jaar ambulancepersoneel op Urk voor inzet en aanwezigheid, die extra nodig is nu het ziekenhuis in Lelystad is gesloten.
Volledig scherm
Wethouder Freek Brouwer beloonde vorig jaar ambulancepersoneel op Urk voor inzet en aanwezigheid, die extra nodig is nu het ziekenhuis in Lelystad is gesloten. © Foto Freddy Schinkel

Flevoland blijft extra ambulances houden

Na van de faillissement van de MC Groep in 2018 en het verdwijnen van de 24-uurs spoedzorg in Lelystad zijn er uit voorzorg extra ambulances ingezet in Flevoland en met name op Urk. Omdat de ambulances nodig bleken te zijn, blijven twee ambulances boven de benodigde capaciteit in Flevoland ingezet worden.

Regionale Ambulancevoorziening (RAV) van de GGD Flevoland en de zorgverzekeraars nemen een advies na een onderzoek van Bureau Infinitief over. Uit het onderzoek blijkt dat het belangrijk is dat extra capaciteit voor Flevoland behouden blijft.

Lange afstand

Vanaf Urk is de afstand tot de omliggende ziekenhuizen relatief lang. Vanwege die lange afstand blijft volgens de GGD zoveel als mogelijk ambulance op Urk of in de omgeving beschikbaar. De ambulancevoorziening houdt met de inzet van de extra capaciteit rekening met de langere rijtijden vanaf Urk.

,,In de afgelopen maanden hebben we veel tijd en energie gestoken in dit dossier. Vooral ook omdat de minister steeds benoemde dat de evaluatie zou plaatsvinden op basis van data”, reageert Freek Brouwer, wethouder op Urk. Hij is blij dat de extra ambulances op Urk ingezet kunnen blijven worden. ,,Op allerlei manieren hebben we onder de aandacht gebracht dat juist ook het waarborgen van veiligheid de boventoon moet zijn en niet de kille cijfers.”

Tweede ambulance

Urk kreeg een tweede ambulance na het verdwijnen van de 24-uurs spoedzorg. Met de ambulance konden inwoners van Urk dan in elk geval snel hulp krijgen. Die extra ambulance komt straks meer beschikbaar voor de omgeving van Urk. ,,Ik heb daar ook begrip voor”, zegt wethouder Brouwer. Huisartsen en ambulancepersoneel in Urk en omgeving gaan de komende tijd ook kijken hoe ze meer kunnen samenwerken om snelle en goede zorg te garanderen.

Flevoland