Pulskotter in haven Vlissingen
Volledig scherm
PREMIUM
Pulskotter in haven Vlissingen © Theo Giele

‘Frans sentiment’ vangt bot bij wetenschap: pulskorvisserij is wél beter

videoWat Noordzeevissers al tijden zeggen, bevestigt de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) nu ook: elektrisch vissen met de zogeheten pulskor richt veel minder schade aan dan de traditionele boomkor. Het Europese verbod op de pulsvisserij is daarom onnodig en zelfs schadelijker voor het leven in zee, stelt de belangrijkste wetenschappelijke organisatie op het gebied van zeevisserij.

,,Wisten we wel’’, reageert Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond vanuit zijn kantoor op Urk. Schippers telden allang hun zegeningen van de pulskor, al was het maar omdat je daarmee veel minder brandstof verstookt. Goed voor hun portemonnee, maar ook goed voor het milieu. 

Bovendien laat de pulskor de zeebodem en veel meer zeeleven ongemoeid dan de (elektrische) pulskor. 

Zware kettingen

Vorig jaar moesten Nederlandse en daarmee ook alle Zeeuwse vissers stoppen met de pulsvisserij. In april 2019 besloot het Europese Parlement in meerderheid om het elektrisch vissen te verbieden. De pulstechniek waarbij met kleine elektrische schokjes vissen op de zeebodem worden opgeschrikt, zou schadelijk zijn voor de natuur. Vissers moesten weer terug naar de traditionele boomkorvisserij, waarbij zware kettingen over de zeebodem worden gesleept.

In deze video leggen wetenschappers het verschil uit tussen de puls en de boomkor en het belang van de zeebodem af te blijven. Het verhaal gaat onder de video verder. 

Flevoland