Volledig scherm
Koude Nieuwjaarsduik Urk © Erna van Heerde

Geen nieuwjaarsduik op zondag: Urk duikt fris de oudjaarsnacht in

URK - De nieuwjaarsduik op Urk is dit jaar voor een keer op oudjaarsdag. Een oudjaarsduik dus.

De verandering heeft een logische verklaring, zegt organisator Eize van Eerde. ,,Nieuwjaarsdag valt op zondag. Er zijn genoeg mensen die er misschien geen bezwaar tegen hebben, maar we willen niemand tegen de schenen trappen. Daarom doen we het nu eens een keer op oudjaarsdag."

Toen hij een jaar of tien geleden begon met de nieuwjaarsduik waren er 35 durfals die het water in renden. De meest recente editie trok dik 350 mensen. ,,Daarom proberen we al vroegtijdig mensen te laten weten dat de duik dit jaar niet op nieuwjaarsdag is."

Hebben Urkers op oudjaarsdag wel tijd om het water in te duiken? "We zullen het moeten afwachten", geeft Van Eerde toe, "misschien slaat het wel enorm aan en maken we er een nieuwe traditie van. Eerst naar de kerk, dan een frisse duik en vanaf een uur of vijf Oud en Nieuw vieren."

Mensen die fris de oudejaarsnacht in willen, zijn om 12.00 uur welkom aan het strandje bij restaurant de Kaap. Degene die het gekst verkleed komt - volgens burgemeester en wethouder - maakt kans op een prijs.

Flevoland