Volledig scherm
Op Urk ontstonden maandagavond rellen naar aanleiding van een ruzie tussen Jan Willem (17) en Soufyan (18). © Foto Freddy Schinkel

Geert Wilders reageert op ruzie Urk en omstreden column Elfie tromp

Geert Wilders voelt zich ‘natuurlijk niet’ verantwoordelijk  voor de geëscaleerde situatie op Urk. Dat zegt de PVV-voorman vrijdagochtend in Goedemorgen Nederland van WNL. Hij was in het programma aanwezig als co-presentator. ,,Ik voel mij niet verantwoordelijk voor iets wat ik niet heb gedaan.” 

Wilders veroordeelt het geweld dat op Urk is gebruikt. ,,Dat kan niet. Niet naar die Marokkaanse vrouw toe, maar ook niet wat nu dreigt te gebeuren, vanavond met die Marokkanen en de Urkse gemeenschap.” Een grote groep Marokkanen wil vanavond richting Urk komen om te vechten. 

Racisme

Volledig scherm
Geert Wilders © David van Dam

Het is al dagen onrustig in het vissersdorp, nadat maandagavond een inmiddels veelbesproken ruzie compleet uit de hand liep. De ruzie tussen Jan Willem (17) en Soufyan (18) was al lang bijgelegd, toch liep het maandagavond uit op een vechtpartij bij het huis van Soufyan. Hij werd door een groep boze Urkers bezocht. Bij die confrontatie raakte de moeder van Soufyan lichtgewond. 

Op Urk zijn ze niet blij met de framing die ontstaat op social media. Alsof het ging om PVV-jongeren en Urk racistisch is. In een video die online werd verspreid leek het alsof de jongeren kreten uitten waarin Geert Wilders werd aangehaald. Die beelden bleken achteraf echter gemanipuleerd. De familie van Soufyan heeft echter verklaard dat de jongeren wel ‘Geertje Wilders’ hebben gescandeerd. DENK-Kamerlid Farid Azarkan riep de PVV-leider eerder deze week op om afstand te nemen van de ‘groep hooligans die zijn naam scandeerden’.

‘Walgelijke column’

Vervolgens gooide columniste Elfie Tromp olie op het vuur door in haar column  op Radio 1 de schuld alsnog bij Geert Wilders te leggen. Ook zei zij dat bij Urk 'de dijken moeten worden doorgestoken.’  ,,Te walgelijk voor woorden", reageert Wilders in het ochtendprogramma. ,,Nu zijn het niet alleen Urkers en Marokkanen die elkaar belagen, maar gaat iemand van de NPO extra zitten stoken. Dat is ontzettend kwalijk.” 

Dijken doorsteken 

Urkers hebben afgelopen week al meerdere malen aangegeven het pijnlijk te vinden dat Urk door sommigen wordt afgeschilderd als een racistisch vissersdorp. Zij benadrukken dat de ruzie  geen racistisch incident is en dat Marokkanen al jarenlang op Urk wonen, waar iedereen vriendschappelijk met elkaar om gaat.  Urkers zijn dan ook niet te spreken over de column van Tromp waarin zij onder meer het volgende zegt: ‘Sommige stukken van Nederland zijn zo door en door rot dat ze maar het beste teruggegeven kunnen worden aan de zee. Wat mij betreft mogen ze de dijken alvast doorsteken bij Urk. Jammer van de gerookte paling, maar beter voor de rest van het land.’

Veel Urkers vinden de column aanzetten tot haat en delen via hun social media een link voor een online aangifteformulier, dat zij ingevuld hebben of van plan zijn in te vullen. 

  1. Werkloosheid Flevoland licht omhoog door aflopende contracten

    Werkloos­heid Flevoland licht omhoog door aflopende contracten

    Eind vorige maand waren 6728 Flevolanders - 3 procent van de beroepsbevolking - afhankelijk van een werkloosheidsuitkering. Dat waren er wel wat meer dan eind december, maar aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In de afgelopen twaalf maanden daalde het aantal uitkeringsgerechtigden met 14,2 procent. De daling van de werkloosheid in Flevoland gaat daarmee sneller dan het landelijk gemiddelde, blijkt uit cijfers van het UWV.

Flevoland