Op Urk is het traditie om op Koningsdag tijdens zonsopgang met een brommer zonder uitlaat rond te rijden.
Volledig scherm
Op Urk is het traditie om op Koningsdag tijdens zonsopgang met een brommer zonder uitlaat rond te rijden. © GinoPress

Gemeente Urk waarschuwt jongeren: ga niet brommerrijden op Koningsdag

De gemeente Urk benadrukt in een brief aan inwoners dat ook het brommerrijden op Koningsdag niet door kan gaan door de coronacrisis. Als jongeren toch meedoen aan deze jaarlijkse traditie worden er volgens de gemeente boetes uitgedeeld door de politie.

Op Urk is het traditie om op Koningsdag tijdens zonsopgang met een brommer zonder uitlaat rond te rijden. Er waren daarbij op Urk de laatste jaren geregeld brandjes en ongeregeldheden.

Alles afgelast

Het kabinet heeft besloten dat in heel Nederland alle evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni niet door mogen gaan. Volgens de gemeente Urk betekent dit dat 27 april er op Urk helemaal niks georganiseerd mag worden: geen feest in de Koningsnacht, geen aubade, kleedjesmarkt en ook geen brommerrijden aan het begin van Koningsdag.

‘De maatregel om minimaal anderhalve meter afstand van elkaar te houden geldt ook op straat. Als je deze regels overtreedt kun je een boete krijgen van maximaal € 4.350,- of een gevangenisstraf van maximaal drie maanden. Hier zal echt op gecontroleerd en bij overtreding beboet worden’, meldt het college van B&W op Urk in een oproep aan alle inwoners.

‘Het is heel vervelend dat we veel feesten nu niet kunnen vieren. Maar het is belangrijk om samen de verantwoordelijkheid te nemen. Maak het thuis gezellig en vier Koningsdag dit jaar in je eigen gezin.’

Flevoland