Volledig scherm
© iStock

Groot bord als dank aan WhatsApp-groep

URK - Burgemeester Pieter van Maaren van Urk heeft donderdagavond het eerste WhatsApp Buurtpreventie-bord onthuld aan de Nagel. Hij deed dit in het bijzijn van politiechef Roel de Graaf, wijkagent Mark Cobussen en de beheerders van de GroepsApp Bakker en Post.

Via WhatsApp houden deelnemende buurtbewoners elkaar op de hoogte van verdachte situaties in hun woonomgeving.

Het is een burgerinitiatief en bedoeld om verdachte situaties te signaleren, te melden en eventueel te verstoren. De buurt heeft vooral een signaleerfunctie om de politie van meer ogen en oren te voorzien. De politie komt in actie zodra er een melding bij 112 wordt gedaan.

Buurtpreventie via WhatsApp is een fenomeen dat landelijk al steeds meer bekend raakt. Landelijk heeft deze vorm van buurtpreventie de volgende resultaten opgeleverd: Meer betrokken buurtbewoners bij veiligheid, afschrikeffect op daders en daling woninginbraken.

De buurtverenigingen Bottervloot en Afterstevuren op Urk nemen al langere tijd deel aan GroepsApp Buurtpreventie. Omdat ze hebben aangetoond op een goede manier samen te werken, ook met Caritas buurtwerk, wijkbeheer en de politie, ontvangen ze als erkenning van de gemeente Urk een bord.

Flevoland