Volledig scherm
Nederlandse vissers protesteren voor het Europees Parlement tegen het verbod op de pulsvisserij. © EPA

Harde klap voor Urker vissers: Europees Parlement zet definitief streep door pulskorvisserij

nieuwe updateHet Europees Parlement heeft ingestemd met een verbod op de pulsvisserij. ,,Een enorme klap voor de Nederlandse visserijsector’’, aldus de Nederlandse Visserijbond in een verklaring op het nieuws uit Straatsburg.

Het totaalverbod op pulsvisserij betekent dat slechts vijf procent van de vloot van elke lidstaat mag blijven pulsvissen tot 1 juli 2021, waarna een totaalverbod ingaat. De overige pulsontheffingen lopen af op korte termijn. Nederland heeft op dit moment 84 pulsontheffingen. Hoeveel kotters nog door blijven mogen vissen met de pulskor is nog niet duidelijk. De aantallen variëren van 10 tot 15 van de 84 door Nederland afgegeven pulsvergunningen. Het besluit zal in ieder geval de Urker vloot hard treffen. Daar is voor miljoenen geïnvesteerd in de innovatieve visserijmethode.

De getroffen pulsvissers ontvangen deze week bericht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de exacte termijn van hun ontheffing. Door het verbod op pulsvisserij zullen de kosten voor omschakeling en brandstofverbruik zodanig stijgen, dat mogelijk visserijbedrijven een faillissement moeten aanvragen, zo verwacht de Visserijbond. ,,Deze financiële strop is niet alleen voor de pulsvissers, maar zal sectorbreed doorwerken in onder andere de handel, de verwerkende industrie, visserijscholen en vissersdorpen.’’

Een poging van Nederlandse Europarlementariërs om het verbod uit de nieuwe visserijverordening te halen was vergeefs. De nieuwe verordening met met 571 tegen 60 stemmen aangenomen. De nieuwe visserijverordening moet formeel nog worden goedgekeurd door de raad van visserijministers. De kans dat dit niet gebeurt wordt niet hoog ingeschat. De Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP), voor deze gelegenheid gekleed in een ‘vissersbuis’,  riep zijn collega’s op tot een aparte stemming over de pulsvisserij, waarbij hij aanstuurde om de pulskor-methode in heel Europa vrij te geven. Dat voorstel werd afgewezen, ondanks het feit dat er de afgelopen dagen volop naar medestanders was gezocht in binnen- en buitenland.

Gitzwarte dag

,,Een gitzwarte dag in de geschiedenis van de EU-besluitvorming”, zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, een van de medestanders van Van Dalen. ,,De Europese Commissie, bepaalde EU-landen en ook een meerderheid van dit Parlement tonen zich volkomen onbetrouwbaar door deze selectieve milieuvriendelijke vistechniek de nek om te draaien.” Ze rept over ‘alleen maar verliezers’ na dit besluit: de natuur, het klimaat, de vissersgezinnen en de Europese Unie zelf. ,,Als straks de pulskortechniek verdwijnt, moeten vissers weer zware kabels over de zeebodem slepen, om de platvis van de bodem te krijgen. Dat beschadigt de zeebodem, kost véél meer brandstof en dus véél meer CO2-uitstoot.

Ruim honderd Urker vissers woonden de stemming in het Europees Parlement in Straatsburg bij. ,,Natuurlijk, er is altijd hoop, een Urker geeft nooit op’’, aldus Jurie Post, van kotterorganisatie EMK en aangesloten bij de Nederlandse Vissersbond. ,,We wilden nog een allerlaatste signaal afgeven aan de politici.’’ Daarom zijn de kotters, waarvan de bemanningsleden aanwezig zijn, deze week niet uitgevaren, ook al betekent dat geen inkomen. De Urkers pakten flink uit. In de buurt van het Europees Parlement stond een vistrailer en een dieplader met vistuig. Ook aanwezig in Straatsburg was zangeres Geke van der Sloot met haar Geke’s Tiental. Dat zong in de hal van het parlementsgebouw het protestlied ‘Lied voor de vissers’, dat al eerder ten gehore werd gebracht op het Binnenhof in Den Haag.

Flevoland