Volledig scherm

Hart voor Urk stormt college binnen

URK - Dat Hart voor Urk zetels zou winnen, was geen verrassing. Daar had vriend en vijand rekening mee gehouden. Dat de partij met vier zetels de op een na grootste van Urk zou worden, is wél een verrassing. Daarmee is nieuwkomer Hart voor Urk, onder leiding van Jan Koffeman, de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen op Urk.


De druiven waren met name zuur voor ChristenUnie en SGP. Bij laatstgenoemde partij stond Koffeman vier jaar geleden nog op de lijst. ChristenUnie (CU) bleef met vier soevereine zetels weliswaar de grootste, maar moest wel een fiks verlies van twee zetels incasseren. Ook bij SGP heeft Hart voor Urk de nodige kiezers weggesnoept. Nadat Koffeman in 2007 als eenmansfractie Hart voor Urk verder ging, had de SGP vier raadszetels. Traditiegetrouw is SGP een sterke partij op Urk, maar na woensdagavond is het de op een na kleinste partij geworden. De partij bleef steken op drie zetels.

Voor UnieGemeentebelangen bleef het tot op het allerlaatst spannend. Zou het een of misschien toch twee zetels worden? Het werden er twee.

Hoewel de winst qua zetels voor Hart voor Urk was , voelde ook hetCDA zich een morele winnaar. De partij kreeg een fractie minder stemmen dan Hart voor Urk, maar heeft vier zetels weten te behouden.

Het bleef tot het allerlaatst spannend Er waren drie restzetels te verdelen. Op dat moment stonden SGP, CDA en Hart voor Urk op drie zetels en UnieGemeentebelangen op een. De drie laatste zetels gingen uiteindelijk naar CDA, Hart voor Urk en UnieGemeentebelangen. SGP greep net naast een restzetel.

Gebaseerd op de verkiezingsuitslag lijkt het zeer waarschijnlijk dat Hart voor Urk meteen aan het college mag deelnemen.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Hoe een levensgevaarlijke drugsdumping in Eindhovense woonwijk naar Urk leidt
    PREMIUM
    video

    Hoe een levensge­vaar­lij­ke drugsdum­ping in Eindhoven­se woonwijk naar Urk leidt

    Twee vrachtwagentjes vol met vaten giftig drugsafval zijn in oktober gedumpt in een dichtbevolkte woonwijk in Eindhoven. Vrijgekomen zoutzuurgas zorgt voor evacuaties en onrust in de wijk. De wagens zijn op Urk volgeladen, blijkt uit beveiligingsbeelden die zijn vertoond in Opsporing Verzocht afgelopen dinsdag. Hoe een levensgevaarlijke dumping van drugs-chemicaliën leidt naar een bedrijfspand op het Urker bedrijventerrein.

Flevoland