Volledig scherm
Jelle Bakker en Arie Koffeman (rechts) mochten de symbolische eerste paal slaan aan de Grote Fok op Urk. © foto Freddy Schinkel

Herbouw verwoeste woningen op Urk begonnen

URK - Arie Koffeman en Jelle Bakker mochten als vertegenwoordigers van de bewoners van de Grote Fok op Urk woensdagochtend de eerste paal slaan voor de herbouw van zes verwoeste woningen. "Een mijlpaal."

Onder toeziend oog van bewoners, medewerkers van aannemer Bouwcombinatie Urk, verzekeraar Schol en leden van het gemeentebestuur werd gisteren stil gestaan bij de herbouw van de Grote Fok. De richtdatum is 1 juni, zegt Meindert Schreuder van Schol. "Dan hebben we alles binnen een jaar afgerond. Dat zou mooi zijn."

Op 3 juni werden de bewoners van het bewuste huizenblok in de vroege avond opgeschrikt door een gasexplosie, gevolgd door een grote brand. Zes woningen raakten zo zwaar beschadigd dat ze gesloopt moesten worden. Burgemeester Pieter van Maaren benadrukte woensdagochtend nogmaals dat het een wonder is dat iedereen het er levend vanaf heeft gebracht.

De bewoners hebben allemaal tijdelijk onderdak gevonden, maar ze hopen allemaal snel terug te keren. Lummetje Weerstand zou het liefst meteen verhuizen. "Ik verlang zo terug naar mijn eigen buurt. Waar ik nu woon is het zo stil."

Volledig scherm
Zo komt de herbouw van het verwoeste huizenblok er uit te zien. © illustratie H2W architecten

Flevoland