Honderden 'noodsignalen' boven Urk met jaarwisseling

videoHonderden lichtkogels zijn tijdens de jaarwisseling boven Urk afgeschoten. Dat is geen vuurwerk, maar bedoeld als noodsignaal voor schepen die hulp nodig hebben van de reddingsboot. ,,Officieel mag dat natuurlijk niet, maar ach het gebeurt al járen, zo lang ik me kan herinneren", zegt Jan van Veen namens het KNRM-station op Urk gelaten.

Van deze 'traditie' op Urk is nu een drone-video online verschenen, die goed laat zien om wat voor een grote hoeveelheid lichtkogels het gaat. Volgens Van Veen wordt het landelijk crisiscentrum altijd voor de jaarwisseling ingelicht over het verschijnsel, zodat er geen alarm afgaat.  ,,De kogels hangen duidelijk herkenbaar boven het dorp en wij zijn er mee bekend, dus rukken we dan niet uit. Iets anders is het als zo'n kogel door het jaar afgeschoten wordt, want dat gebeurt ook. Dan hebben we wel eens een loos alarm".

Beperkt houdbaar

Hoeveel kogels aan het eind van het jaar de lucht in geschoten worden kan Van Veen niet  precies zeggen: ,,Maar als je de video ziet, dan weet je dat er honderden tegelijk de lucht ingaan".  De lichtkogels hebben een 'tenminste houdbaar tot' vermelding en mogen zodoende maar een paar jaar gebruikt worden.  Na verloop van die datum moeten ze ingeleverd worden.

 ,,En voor dat afvoeren moet dan ook betaald worden", zegt Van Veen, die zich kan voorstellen dat er daardoor mensen zijn die denken: ,,Als ik die lichtkogel afsteek met oud-en-nieuw heb ik er vuurwerk van en kost de afvoer me geen geld." Volgens de KNRM-woordvoerder zijn er meer havenplaatsen waar bij de jaarwisseling honderden noodsignalen de lucht in gaan: ,,Ik zag een foto van Terschelling dit jaar, daar deden ze dat ook".

Volledig scherm
Beeld van de zwevende bollen boven Urk. © YouTube-video

Flevoland