Honderden 'noodsignalen' boven Urk met jaarwisseling

videoHonderden lichtkogels zijn tijdens de jaarwisseling boven Urk afgeschoten. Dat is geen vuurwerk, maar bedoeld als noodsignaal voor schepen die hulp nodig hebben van de reddingsboot. ,,Officieel mag dat natuurlijk niet, maar ach het gebeurt al járen, zo lang ik me kan herinneren", zegt Jan van Veen namens het KNRM-station op Urk gelaten.

Van deze 'traditie' op Urk is nu een drone-video online verschenen, die goed laat zien om wat voor een grote hoeveelheid lichtkogels het gaat. Volgens Van Veen wordt het landelijk crisiscentrum altijd voor de jaarwisseling ingelicht over het verschijnsel, zodat er geen alarm afgaat.  ,,De kogels hangen duidelijk herkenbaar boven het dorp en wij zijn er mee bekend, dus rukken we dan niet uit. Iets anders is het als zo'n kogel door het jaar afgeschoten wordt, want dat gebeurt ook. Dan hebben we wel eens een loos alarm".

Beperkt houdbaar

Hoeveel kogels aan het eind van het jaar de lucht in geschoten worden kan Van Veen niet  precies zeggen: ,,Maar als je de video ziet, dan weet je dat er honderden tegelijk de lucht ingaan".  De lichtkogels hebben een 'tenminste houdbaar tot' vermelding en mogen zodoende maar een paar jaar gebruikt worden.  Na verloop van die datum moeten ze ingeleverd worden.

 ,,En voor dat afvoeren moet dan ook betaald worden", zegt Van Veen, die zich kan voorstellen dat er daardoor mensen zijn die denken: ,,Als ik die lichtkogel afsteek met oud-en-nieuw heb ik er vuurwerk van en kost de afvoer me geen geld." Volgens de KNRM-woordvoerder zijn er meer havenplaatsen waar bij de jaarwisseling honderden noodsignalen de lucht in gaan: ,,Ik zag een foto van Terschelling dit jaar, daar deden ze dat ook".

Volledig scherm
Beeld van de zwevende bollen boven Urk. © YouTube-video
 1. Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeerziekenhuizen

  Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeer­zie­ken­hui­zen

  De curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen hoeven een aantal bankafschriften en documenten voorlopig niet af te staan aan de Inspectie voor Gezondheidszorg. De Raad van State blokkeerde donderdag tijdens een rechtszaak over de nasleep van de IJsselmeerziekenhuizen een dwangsom die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) aan de curatoren van het failliete ziekenhuis hadden opgelegd om die informatie alsnog binnen te krijgen.
 1. Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk
  PREMIUM
  update + video

  Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk

  Met de overdracht van een landelijk ontwikkeld nieuw grootwatertransportsysteem heeft de brandweer van Veiligheidsregio Flevoland een heuse primeur te pakken. Het is de beloning voor de voortrekkersrol die Flevoland vervulde in het proces. Afgelopen zaterdag droeg Brandweer Nederland via een symbolische sleuteloverdracht het systeem over. Korps Urk gaf meteen een indrukwekkende demonstratie.
 2. Gedeputeerde Hofstra: ‘Strengere stikstofregels Flevoland niet bedoeld om Lelystad Airport vlot te trekken’

  Gedeputeer­de Hofstra: ‘Strengere stikstofre­gels Flevoland niet bedoeld om Lelystad Airport vlot te trekken’

  Het handhaven van de strengere stikstofregels in Flevoland is in het belang van de hele provincie. Dat stelt gedeputeerde Harold Hofstra, die in tegenstelling tot zijn collega’s in onder meer Overijssel en Gelderland de net afgesproken strengere maatregelen niet introk. ,,Dan zouden we alles op slot zetten, we wilden met deze maatregelen juist de vergunningverlening weer vlot trekken, Flevoland-breed. Zonder die beleidsregels staat alles stil, dat vonden wij onverantwoord en wij hebben een algemeen belang om dat weer op gang te trekken.’’
 3. Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisserij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’
  Update

  Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisse­rij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’

  Nederland heeft bij het Europees Hof van Justitie een verzoek ingediend om het verbod op pulsvisserij van tafel te krijgen. Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw is dit verbod niet op de juiste manier tot stand gekomen, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vissersbond, gevestigd op Urk, noemt de stap logisch en spreekt nog maar eens de irritatie en verbazing uit over het verbod.

Flevoland