Volledig scherm
PREMIUM
Mandy van Dijk doet een oproep voor verhalen die nog onbeschreven zijn rondom het voor velen onbekende interneringskamp op Urk tijdens de Eerste Wereldoorlog © Foto Freddy Schinkel

Interneringskamp op Urk weer in beeld met boek van Mandy

Nederland is tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal. Maar toch zijn er in het land verschillende interneringskampen. Waaronder op het voormalige eiland Urk. Journalist en tekstschrijver Mandy van Dijk is op zoek naar die verhalen van meer dan honderd jaar geleden.

Met enige regelmaat komt ze nog artikelen tegen uit die tijd. Of zelfs dagboeken en brieven. Het komt allemaal van pas voor Mandy van Dijk. De voormalige inwoonster van Urk, tegenwoordig Zwolle, heeft vorige maand een contract ondertekend bij uitgeverij Atlas Contact. Het doel: het uitkomen van het boek ‘Elba van de Zuiderzee’, over het interneringskamp op Urk in de Eerste Wereldoorlog. ,,Die taal die toen werd gebruikt”, zegt Van Dijk met verwondering. ,,Grappig om te zien hoe het is veranderd in honderd jaar.”

 1. Balk Shipyard genomineerd voor World Superyacht Awards 2019.

  Balk Shipyard genomi­neerd voor World Superyacht Awards 2019.

  De grote opknapbeurt die Balk Shipyard vorig jaar in de Urker haven uitvoerde aan het superjacht Dancing Hare, waarbij onder andere het complete interieur is verfrist, alle technische installaties en de complete machinekamer zijn vernieuwd, een van de vier dekken is verlengd met tenminste vier meter en waar glazen panelen zijn geplaatst om te allen tijden op het zonnedek te kunnen zitten, heeft geresulteerd in een nominatie voor de prestigieuze World Superyacht Awards.
 2. Ontluikende liefde tussen Lelystad en ziekenhuis St Jansdal
  PREMIUM

  Ontluiken­de liefde tussen Lelystad en ziekenhuis St Jansdal

  De tijd van flirten is voorbij als de deuren van ziekenhuis St Jansdal Lelystad om elf uur wijd openzwaaien voor de open dag. Een flinke rij nieuwsgierige bezoekers schuifelt binnen om te zien hoe hun oude MC Zuiderzee de St Jansdal-look heeft gekregen. Ruim drieduizend bezoekers namen pakten de gelegenheid voor een kijkje achter de schermen. De ontluikende liefde krijgt duidelijk een kans, al doen de letters boven de ingang nog wat onwennig aan.

Flevoland