Mandy van Dijk doet een oproep voor verhalen die nog onbeschreven zijn rondom het voor velen onbekende interneringskamp op Urk tijdens de Eerste Wereldoorlog
Volledig scherm
PREMIUM
Mandy van Dijk doet een oproep voor verhalen die nog onbeschreven zijn rondom het voor velen onbekende interneringskamp op Urk tijdens de Eerste Wereldoorlog © Foto Freddy Schinkel

Interneringskamp op Urk weer in beeld met boek van Mandy

Nederland is tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal. Maar toch zijn er in het land verschillende interneringskampen. Waaronder op het voormalige eiland Urk. Journalist en tekstschrijver Mandy van Dijk is op zoek naar die verhalen van meer dan honderd jaar geleden.

Met enige regelmaat komt ze nog artikelen tegen uit die tijd. Of zelfs dagboeken en brieven. Het komt allemaal van pas voor Mandy van Dijk. De voormalige inwoonster van Urk, tegenwoordig Zwolle, heeft vorige maand een contract ondertekend bij uitgeverij Atlas Contact. Het doel: het uitkomen van het boek ‘Elba van de Zuiderzee’, over het interneringskamp op Urk in de Eerste Wereldoorlog. ,,Die taal die toen werd gebruikt”, zegt Van Dijk met verwondering. ,,Grappig om te zien hoe het is veranderd in honderd jaar.”

  1. Opknapbeurten en online dinnershow om horecazaken overeind te houden tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Opknapbeur­ten en online dinnershow om horecaza­ken overeind te houden tijdens coronacri­sis

    Horecazaken worstelen met de verlenging van de coronamaatregelen. Ondernemers proberen het hoofd boven water te houden door creatief te zijn. Café Eigenwijs en restaurant De Bastaard in Kampen krijgen een opfrisbeurt en in Lelystad organiseert Hajé een online dinnershow. ,,We kunnen in zak en as gaan zitten, maar moeten er ook het beste van maken”, stelt Hajé-eigenaar Thierry de Jager.

Flevoland