Urker jongeren in nazi-legerkledij poseren voor een foto op het industrieterrein van Urk
Volledig scherm
PREMIUM
Urker jongeren in nazi-legerkledij poseren voor een foto op het industrieterrein van Urk © Eigen foto

Israël-centrum CIDI doet aangifte tegen ‘nazi-verheerlijkers’ na zien schokkende beelden Urk

,,Dit is pure haat. In de volste openbaarheid. Dit wordt gedaan om te shockeren. Het CIDI doet aangifte tegen deze jongens’’, aldus het Centrum Informatie Documentatie Israel. Ook het NIOD reageert verbijsterd op de beelden van een Urker groep die dit weekeinde feestte in nazi-kostuums en joodse gevangenenoutfits. 

9 reacties

 • ger bult

  1 week geleden
  Het is zeker zeer walgelijk wat hier gedaan wordt, maar dat is waarschijnlijk ook de bedoeling.
 • H Wolters

  1 week geleden
  In de tweede kamer mag een volksvertegenwoordiger wel vergelijkingen maken tussen het Coronabeleid en de nazi's en jongens op Urk worden er op aangevallen. Waar was deze krant met haar berichtgeving over het kamerdebat? Ik wil niets vergoeilijken, want ik vind beiden zeer smakeloos, maar dat meten met twee maten deugt ook niet.
 • A.G. de Jong

  1 week geleden
  Het is gissen wat nu de gedachte is geweest van dit toneelstukje. Het lijkt me dat dit geen neonazis zijn. Het kan een onsmakelijke kwajongensstreek zijn geweest, maar in deze tijd waarin allerlei dingen gebeuren die niet in een vrije, democratische samenleving thuishoren en burgers steeds meer fundamentele vrijheden worden ontnomen kan het evenzogoed een politiek statement zijn. Niet iedereen vindt dat leuk, maar soms is het nodig dat de samenleving een spiegel wordt voorgehouden.
 • Ria Fokkema

  1 week geleden
  Om te kotsen! Zo ontzettend walgelijk! Ik word er zelfs al misselijk van en ik heb zelf de oorlog niet meegemaakt... Ria.
 • Ria Fokkema

  1 week geleden
  O ja. Als mijn zoon hierbij zou staan.... Dan zou hij toch zo'n trap voor zijn kont krijgen, dat hij een jaar niet zou kunnen zitten! Maar ja, dat is dan wrsl. weer kindermishandeling... Maar waar gaat het momenteel mis met de jeugd...., we mogen en kunnen niet meer opvoeden... Gelijk mishandeling ... Ria.
 1. Van boa-beuker tot nazi-rel: hoe jongeren Urk al jaren terroriseren. ‘Lastig om dit direct te stoppen’
  PREMIUM
  3

  Van boa-beu­ker tot nazi-rel: hoe jongeren Urk al jaren terrorise­ren. ‘Lastig om dit direct te stoppen’

  De incidenten rijgen zich de laatste jaren aaneen op Urk: van tientallen jongeren die het gemeentehuis vernielen tot jongeren die als nazi’s door de straten marcheren. Bij de meeste schermutselingen worden vooral jonge daders gepakt. Niet alle betrokken jongeren krijgen straf. Een overzicht van de ongeregeldheden die de laatste twee jaar veel stof doen opwaaien.

Flevoland