Volledig scherm
Janneke Galvao-Hulst werkt al 25 jaar met kinderen in de favela's van Rio de Janeiro. © Foto Freddy Schinkel

Janneke Galvão-Hulst uit Urk koninklijk onderscheiden voor zendingswerk in Rio de Janeiro

De Urkse Janneke Galvão-Hulst (53) is tijdens haar korte bezoek vanuit Brazilië aan Nederland vanmiddag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje - Nassau. Tijdens de jubileumbijeenkomst van Stichting Jafet werd ze door burgemeester Ineke Bakker van Urk koninklijk onderscheiden. 

Galvão-Hulst, geboren in Staphorst en jarenlang leerkracht op Urk, zet zich al vijfentwintig jaar in voor kinderen in de sloppenwijken in Rio de Janeiro. Voor die jarenlange inzet is ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje- Nassau. 

Ze woont met haar Braziliaanse man en (inmiddels) volwassen dochters in Rio de Janeiro. Vrijwel dagelijks gaat ze naar de sloppenwijken, voor bijbelclubs in twee gebouwen die grotendeels met geld uit Nederland in de benen worden gehouden. Ze bidt en zingt en knutselt en tekent met kinderen. En ook al gaan ze elders naar school, ze helpt met huiswerk en geeft educatie. Bovenal probeert ze de kinderen hoop mee te geven via bijbelse verhalen. Even terug in Nederland geeft ze lezingen over haar werk.

Gezinsdag

Elke 2e zaterdag in september wordt er in het Wilhelminapark op Urk een gezinsdag gehouden. Door donaties van de Urker bevolking van ruim 30.000 euro wordt de Stichting Jafet van Galvão-Hulst ondersteund. 

 1. Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk
  PREMIUM
  update + video

  Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk

  Met de overdracht van een landelijk ontwikkeld nieuw grootwatertransportsysteem heeft de brandweer van Veiligheidsregio Flevoland een heuse primeur te pakken. Het is de beloning voor de voortrekkersrol die Flevoland vervulde in het proces. Afgelopen zaterdag droeg Brandweer Nederland via een symbolische sleuteloverdracht het systeem over. Korps Urk gaf meteen een indrukwekkende demonstratie.
 2. Gedeputeerde Hofstra: ‘Strengere stikstofregels Flevoland niet bedoeld om Lelystad Airport vlot te trekken’

  Gedeputeer­de Hofstra: ‘Strengere stikstofre­gels Flevoland niet bedoeld om Lelystad Airport vlot te trekken’

  Het handhaven van de strengere stikstofregels in Flevoland is in het belang van de hele provincie. Dat stelt gedeputeerde Harold Hofstra, die in tegenstelling tot zijn collega’s in onder meer Overijssel en Gelderland de net afgesproken strengere maatregelen niet introk. ,,Dan zouden we alles op slot zetten, we wilden met deze maatregelen juist de vergunningverlening weer vlot trekken, Flevoland-breed. Zonder die beleidsregels staat alles stil, dat vonden wij onverantwoord en wij hebben een algemeen belang om dat weer op gang te trekken.’’
 3. Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisserij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’
  Update

  Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisse­rij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’

  Nederland heeft bij het Europees Hof van Justitie een verzoek ingediend om het verbod op pulsvisserij van tafel te krijgen. Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw is dit verbod niet op de juiste manier tot stand gekomen, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vissersbond, gevestigd op Urk, noemt de stap logisch en spreekt nog maar eens de irritatie en verbazing uit over het verbod.

Flevoland