Justitie: Omstreden column Elfie Tromp over Urk niet discriminerend

video & updateDe veelbesproken column over Urk die Elfie Tromp vorige maand voordroeg op NPO Radio 1 is niet discriminerend. Tot die conclusie kwam het Openbaar Ministerie (OM) na het bestuderen van de tekst. De columniste wordt dan ook niet vervolgd. Burgemeester Van Maaren van Urk legt zich daar bij neer. 

In haar column liet Elfie Tromp zich zeer kritisch uit over de bewoners van Urk naar aanleiding van de uit de hand gelopen ruzie in het vissersdorp. Bij die ruzie werd het huis van een inwoner met Marokkaanse roots bestormd. In haar verhaal legde Tromp de schuld van de escalatie bij Geert Wilders. Daarnaast zei ze dat ‘de dijken moeten worden doorgestoken.’

‘Walgelijk’

Geert Wilders noemde de column ‘te walgelijk voor woorden’ en de burgemeester van Urk, Pieter van Maaren, vertelde ‘bijzonder geraakt’ te zijn. Hij sprak direct uit juridische stappen te onderzoeken. Honderden burgers op Urk voelden zich in hun ziel geraakt en deden melding bij de politie. Enkelen (hoeveel kan de politie niet zeggen) deden ook aangifte.  

Het OM stelde een onderzoek in, maar kwam na bestudering van de tekst tot de conclusie dat de gehele tekst onder de vrijheid van meningsuiting valt vanwege het karakter van de column. De uitlatingen werden gedaan in het kader van het maatschappelijk debat, aldus het OM in een verklaring.

‘Satirisch’

De uitingen in de column over Geert Wilders zijn volgens het OM ‘onzorgvuldig te noemen’ aangezien ze refereren aan een voorval dat niet op Urk had plaatsgevonden. ‘Naar de aard van de journalistieke vorm zijn ze satirisch en prikkelend en gedaan in een maatschappelijke context. Om deze redenen vallen ze niet onder het bereik van het strafrecht.’ Het OM heeft ook gekeken of uitlatingen in de column zijn aan te merken als opruiing. Ook hierbij is de conclusie dat dit niet het geval is.

Scheiding der machten

Burgemeester Van Maaren reageert nuchter op het besluit. ,,Als het OM tot die conclusie komt, dan hebben wij ons daar bij neer te leggen.’’ Of hij het daar ook mee eens is, is volgens hem niet relevant. ,,We hebben in Nederland scheiding van machten, en dat is goed.’’ Een poging om het OM te dwingen tot vervolging over te gaan (via een zogenaamde artikel 12 procedure), is volgens hem daarom niet aan de orde.  

Volledig scherm
Elfie Tromp tijdens het uitspreken van haar column op Radio 1. © Screenshot

Flevoland