Volledig scherm
© EPA

KNRM: ‘Netten Urker viskotter Lummetje bleven hangen achter wrak’

updateUrker garnalenkotter ‘Lummetje’ is ‘zeer waarschijnlijk’ omgeslagen nadat de netten achter een wrak zijn blijven hangen. Dat gebeurde tijdens slecht weer in een ‘enorm gevaarlijk’ gebied waar een tientallen scheepswrakken liggen. Bij het ongeluk kwamen Urker vissers Jochem (41) en Hendrik-Jan (27) om het leven.

Dat stelt Jouke Spoelstra, secretaris van de KNRM-post Den Helder, na berichtgeving van het Noordhollands Dagblad. Spoelstra baseert zich op gegevens uit het zogenoemde AIS-systeem, een transponder waar veel schepen mee zijn uitgerust en die informatie zendt over locatie en route. 

De Urker viskotter UK165 ‘Lummetje’ zonk donderdag op de Noordzee nabij Texel. Het noodbaken van het schip zond een automatisch noodsignaal uit, waarna de Kustwacht een zoektocht op touw zette. In de loop van de ochtend konden zij het schip - dat op 12 meter diepte ligt - lokaliseren. 

Afgelopen weekend werden de lichamen geborgen van de twee bemanningsleden Jochem Foppen (41) en Hendrik-Jan de Vries (27). Zij werden gevonden in de stuurhut. Komende week wordt een plan gemaakt om ook het wrak naar boven te halen.

Lees alles over het drama met de Urker viskotter in ons dossier

‘Enorm gevaarlijk gebied’

De Urker kotter ging ten onder bij de zandbank Noorderhaaks nabij Texel. Het gebied is berucht vanwege het grote aantal scheepswrakken dat op de bodem ligt. Spoelstra: ,,Een enorm gevaarlijk gebied waar zeker tientallen wrakken liggen, misschien wel meer.” Volgens de KNRM-secretaris blijven vissersschepen vaker haken door de wrakken. ,,Het gebeurt vaker. Vanwege de grote golven komen die wrakken heel dicht aan het wateroppervlak te liggen.”

Schipper Richard van der Vis van de TX21 beaamt de lezing van Spoelstra. ,,Honderd procent zeker is het schip op een wrak vastgelopen", weet Van der Vis die hielp zoeken naar de Urker kotter. Volgens de schipper, die ook wrakduiker is, liggen er tientallen wrakken. 

Quote

Het is te vroeg om te speculeren. De vissersman­nen zijn nog niet eens begraven.

Pim Visser , Voorzitter VisNed

,,In de buurt van waar de Urker kotter is omgeslagen staat ook een wrak op onze visserskaart. De Urker vissers zijn verrast door de harde vloedstroom en zijn vervolgens op dat wrak gestuit.” 

Voorzitter Pim Visser van VisNed, de federatie van Nederlandse kottervissers, wil nog niet op de zaken vooruit lopen. ,,Dit scenario ligt voor de hand, maar we willen de onderzoeken afwachten. Het is te vroeg om te speculeren. De vissersmannen zijn nog niet eens begraven.”

Onderzoek Landelijke Eenheid

De Landelijke Eenheid van de politie doet onderzoek naar de oorzaak van het tragische ongeluk met de Urker kotter. Woordvoerder Dennis Janus: ,,We zijn alle puzzelstukjes aan het verzamelen en doen volop onderzoek. Op dit moment kunnen we nog niet ingaan op scenario’s.” 

Naar verwachting wordt de kotter binnen enkele weken geborgen. ,,Met de Kustwacht, de berger en de verzekeraar zijn we in gesprek. Als het weer het toelaat gaan we waarschijnlijk deze of volgende week bergen’’, benadrukt Janus. 

Coördinatie bergingsactie bij Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat coördineert de bergingsactie van de kotter. Een woordvoerder durft nog niet te zeggen wanneer het schip naar boven kan worden gehaald. ,,Deze week zal er meer duidelijk worden, maar het is nog te vroeg om te zeggen wanneer we gaan bergen.” Er zijn volgens de woordvoerder verschillende manieren om het wrak naar boven te halen. ,,De komende week wordt een plan van aanpak gemaakt.”

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet parallel onderzoek naar het ongeluk met de kotter. Vooral om lering te trekken voor de toekomst. Een woordvoerder meldt dat dit onderzoek nog een jaar gaat duren en dat tussentijds geen mededelingen worden gedaan.

Flevoland