Volledig scherm
Pulsvissers op de TX38 aan het werk. © ANP

Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisserij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’

UpdateNederland heeft bij het Europees Hof van Justitie een verzoek ingediend om het verbod op pulsvisserij van tafel te krijgen. Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw is dit verbod niet op de juiste manier tot stand gekomen, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vissersbond, gevestigd op Urk, noemt de stap logisch en spreekt nog maar eens de irritatie en verbazing uit over het verbod.

In april liet Minister Schouten al aan de Kamer weten naar het Europees Hof te willen stappen, omdat Nederland tegenstander is van het verbod op de pulsvisserij. Woensdagochtend heeft de bewindsvrouw bekendgemaakt daad bij het woord te hebben gevoegd en een verzoekschrift te hebben ingediend om het verbod terug te draaien.

Tegenwerking

Volgens Schouten zijn er “meerdere bepalingen geschonden” door de Europese Raad en het Europees Parlement bij het in het leven roepen van dit verbod. ,,Het pulsverbod is namelijk niet vastgesteld op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies", schrijft de minister. ,,Bovendien wordt met het pulsvisserijverbod innovatie en technologische ontwikkeling niet gestimuleerd en zelfs tegengewerkt.”

Er zijn 79 Nederlandse vissers die zijn gedupeerd door het verbod op pulsvisserij, waar het Europees Parlement in april mee instemde. Deze manier van vissen, waarbij platvis wordt gevangen met de hulp van stroomstootjes, zou onder meer slecht zijn voor het milieu. Er is een overgangsperiode, waarbij vijf procent van de Nederlandse kottervloot nog pulstuig mag gebruiken tot het definitieve verbod in 2021. Onder meer op Urk kwam de klap hard aan

Teleurgesteld 

De Nederlandse Vissersbond, die gevestigd is op Urk, steunt de stap van de minister. ,,We grijpen elke mogelijkheid aan", zegt Durk van Tuinen. Hij voert namens de bond het woord over de pulsvisserij. ,,Wij zijn teleurgesteld", doelt hij op de houding van de Europese instanties in de kwestie rond het pulsvissen. ,,De rapporten tonen aan dat het een verbetering is ten opzichte van de oude manier.’’

Quote

De rapporten tonen aan dat het een verbete­ring is ten opzichte van de oude manier

Durk van Tuinen, Nederlandse Vissersbond

Het Ministerie van Landbouw laat weten vertrouwen te hebben in de gang naar het Hof. ,,Wij zouden dit niet doen als we geen kans zouden maken", zegt woordvoerder Rudi Buis. ,,We doen dit niet voor de bühne. Dit is een stap uit overtuiging. Dit verbod is gewoon heel slecht en genomen op basis van emoties in plaats van bewijzen. Dit is onrecht.”

Snelle oplossing? 

Dat het verzoek van het kabinet om het verbod op pulsvisserij terug te draaien nu bij het Europees Hof ligt, wil nog niet zeggen dat er snel iets zal veranderen. Schouten schrijft in haar brief dat het Europees Parlement en de Europese Raad twee maanden de tijd krijgen om een verweerschrift bij het Hof in te dienen na het verzoek van Nederland. Daar kan ons land vervolgens ook weer op reageren. Ook zou de zaak nog mondeling kunnen worden behandeld. ,,Deze procedure zal zeker een jaar in beslag nemen", aldus de minister. 

Volledig scherm
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. © ANP

Flevoland