Mogelijk asbest vrijgekomen na brand oude havenmeesterswoning op Urk

video & updateTijdens een uitslaande brand waarbij de oude havenmeesterswoning op Urk is verwoest is mogelijk asbest vrijgekomen. 

Dat laat de gemeente Urk weten. De mogelijke asbestvondst wordt pas na het weekend onderzocht en eventueel opgeruimd. Een woordvoerder zegt dat het een actie is uit voorzorg. ,,Vandaag was het bedrijf dat de mogelijke asbest moet onderzoeken zo druk, dat het maandag wordt.” Inmiddels zijn linten gespannen om mensen op afstand te houden.

Na 3.00 uur vannacht werd de brandweer gealarmeerd, toen die bij het pand in de oude kern van Urk arriveerde sloegen de vlammen al uit het dak. 

Brandweerploegen uit Urk, Nagele en Lelystad bestreden de brand. Rond half zeven gaf de brandweer het sein ‘brand meester'. Over de oorzaak van de vuurhaard in het leegstaande pand is nog niets bekend. 

Rookontwikkeling

De brand zorgde voor een flinke rookontwikkeling in het vissersdorp. Een dikke wolk trok in het holst van de nacht over het oude dorp. De Veiligheidsregio besloot daarom een NL Alert te versturen om ramen en deuren dicht te houden. ,,Vanwege die rook in combinatie met de dichte bebouwing’’, zegt woordvoerder Geertjan Veenstra van Veiligheidsregio Flevoland. 

,,Mensen liggen dan te slapen, hebben misschien een raam open. En als je slaapt ruik je niets. Dan moet je mensen waarschuwen voor de rook, want die wil je niet inademen. Rook is altijd ongezond.’’

Weinig kijkers

Het aantal kijkers bij de brand was gering. Om het vuur te kunnen zien, moesten mensen dwars door de rook heen, zegt Veenstra die zelf ter plaatse was. De rook zat ter hoogte van knieën en hoofd. Dat de rook zo laag hing, kan door het weer gekomen zijn, zegt Veenstra. ,,Maar als je gaat blussen slaat de rook ook neer.’’

Het NL Alert bericht bereikte ook inwoners van Emmeloord. Een van hen beklaagt zich daarover op de Facebookpagina van Brandweer Flevoland.

Het oude havenmeesterswoning stond om de nominatie gesloopt te worden. Het behoorde weliswaar tot beschermd dorpsgezicht van Urk maar renovatie was ondoenlijk. Het bestemmingsplan voor het gebied was daarop al aangepast. De oude woning van de havenmeester zou tegen de vlakte gaan en plaats maken voor maximaal twee nieuwe woningen. Diverse plannen waren daarvoor in de maak. Begin volgend jaar wordt de knoop worden doorgehakt over wie de grond mocht bebouwen. De nieuwbouw mag niet ten koste gaan van de naastgelegen scheepswerf.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
De vlammen slaan uit het dak van de oude havenmeesterswoning op Urk. © GinoPress B.V.

Flevoland