Een van de vernielde graven
Volledig scherm
Een van de vernielde graven © Gre van Veen

Mogelijk camerabeelden van grafschennis Urk; burgemeester Bakker: ‘Dit is buiten alle proporties’

De vernielingen op begraafplaats De Holkenkamp op Urk zijn mogelijk vastgelegd op camera. De beelden zijn in handen van de politie. ,,Ik hoop dat de daders zich melden, voordat ze opgepakt worden”, zegt burgemeester Ineke Bakker in een reactie. 

Zeker acht graven op De Holkenkamp zijn woensdag op klaarlichte dag, tussen 17.00 en 18.00 uur vernield. Daarbij is 'grof geweld’ gebruikt, zegt gemeentewoordvoerder Nico Schipper. Of er sprake is van een gerichte actie is niet duidelijk. 

Nabestaanden

Mogelijk zijn de vernielingen vastgelegd. ,,Er hangt een camera. De politie bekijkt de beelden’’, zegt Schipper. Ook is forensisch onderzoek gedaan op de begraafplaats. De gemeente, die aangifte heeft gedaan, probeert aan de hand van het register na te gaan wie de nabestaanden zijn. ,,Dan kunnen we hen informeren’’. 

Quote

Grafschen­nis is buiten alle proporties

Ineke Bakker, Burgemeester Urk

,,Vandalisme is verwerpelijk, maar grafschennis is buiten alle proporties’’, zegt burgemeester Bakker in een reactie. ,,De nabestaanden worden hierdoor op een pijnlijke en wrede manier getroffen. Ik wens hen veel sterkte. En ik hoop dat de daders zich melden, voordat ze opgepakt worden.”

Plaatselijke politieke partijen spreken schande van de vernielingen. ,,Wat een laffe en misdadige daad. Dit kunnen en mogen we niet tolereren”, stelt ChristenUnie Urk. De PVV heeft schriftelijke vragen gesteld over de grafschennis. 

Flevoland