Volledig scherm
Onthulling monument 'Levenslicht' (door wethouder Freek Brouwer en Joël Cahen, voormalig directeur van het Joods Cultureel Kwartier) op het plein bij de Bethelkerk op Urk. Het Monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. © Foto Freddy Schinkel

Monument Levenslicht nu ook te zien op Urk

Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Urk, is vanaf heden tot en met 31 januari het tijdelijke en nationale monument Levenslicht te zien op het plein bij de Bethelkerk. Vrijdagmiddag is het kunstwerk tijdens een bijeenkomst onthuld op Urk, in het bijzijn van wethouder Freek Brouwer en Joël Cahen, voormalig directeur van het Joods Cultureel Kwartier.

Op 27 januari, aanstaande maandag, is het exact vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland, staat het kunstwerk Levenslicht symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over circa 170 gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, waaronder ook Urk.

Symbool

Elke gemeente heeft 600 stenen van het monument ontvangen. Om de paar seconden lichten de stenen op en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom sinds vrijdagmiddag tot en met 31 januari (met uitzondering van zondag) dagelijks op Urk van 17.00 uur tot 21.00 uur te bezoeken. Ook de gemeente Kampen is een van de deelnemers aan het Levenslicht-project; die onthulling bij de voormalige synagoge is maandagavond.

Flevoland