Volledig scherm
In 's-Heerenbroek volgen jongeren onder meer een workshops schilderen. © ANP

Musicalschool Urk en talentenproject ‘s-Heerenbroek winnen provinciale hoofdprijs Kern met Pit

Een initiatief van de Urker musicalschool Light Up en een talentenproject van een bewonersgroep uit 's-Heerenbroek zijn de grote winnaars geworden van Kern met Pit. Zij krijgen elk 1.500 euro extra voor hun plan en gaan door naar de landelijke finale. 

Wie een initiatief heeft om zijn of haar buurt op te knappen, kan zich aanmelden bij Kern met Pit. Lukt het binnen een jaar het uit te voeren, dan krijgen de initiatiefnemers 1.000 euro. Tevens dingen ze mee naar de provinciale hoofdprijs van 1.500 euro. De winnaars daarvan werden zaterdag bekendgemaakt.

Een bewonersinitiatief uit 's-Heerenbroek wist de Overijsselse trofee binnen te slepen. Met het project ‘Ontdek je Talent’ wordt in het dorp gezocht naar bewoners die hun talent willen overbrengen op jongeren. Zo werden afgelopen jaar workshops timmeren, kleien, schilderen, bloemschikken en koken gegeven. 

In Flevoland ging een project van musicalschool Light Up met de eerste prijs aan de haal. Er wordt een historische voorstelling opgevoerd die inspeelt op integratie. In de musical komen vijftig kinderen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vanuit Amsterdam naar gastgezinnen op Urk. De musicalschool wil daarmee een link leggen naar de vluchtelingenproblematiek anno nu. Jongeren, ouders en vrijwilligers helpen mee met het maken van het decor en het inrichten en opruimen van de zaal. 

Alle winnende provinciale projecten krijgen bovenop de 1.000 euro nog eens 1.500 euro en ze doen mee aan de landelijke finale. De winnaar daarvan wordt 28 maart bekend. De landelijke hoofdprijs is 3.000 euro. 

Flevoland