Volledig scherm
Anderhalve week geleden is aan het Westgat op Urk een handgranaat gevonden bij een bedrijf. © GinoPress B.V.

Onderzoek granaatvondst Urk verloopt moeizaam

Het onderzoek naar de vondst van een handgranaat vorige week bij een bedrijfspand aan het Westgat op Urk verloopt moeizaam. Nog altijd wordt in het duister getast wat de aanleiding was voor de actie. Ook blijft er verwarring over het beoogde slachtoffer.

 ,,Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen”, bevestigt een politiewoordvoerder. Ook de gemeente Urk kan nog niets zeggen over de granaatvondst. Volgens de gemeente zijn ‘er nog geen nieuwe uitslagen van het politieonderzoek bekend’.

Plastic zak

Vorige week maandag werd de politie diep in de nacht getipt over een verdachte oranje plastic zak aan de deur van een bedrijfshal. Het bleek om een handgranaat te gaan. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief vervolgens onschadelijk gemaakt en mogelijke sporen veiliggesteld.

Verwarring

Vervolgens ontstond veel verwarring over de plaats van de vondst. Eerst zou Urker ondernemer Gerrit Bakker (33) van zijn bedrijf PetFisch slachtoffer zijn. Al snel liet hij weten dat de politie hem had laten zien dat de granaat was gevonden bij de naburige visverwerker Alami Vis. 

Omdat de politie nooit uitspraken doet over exacte adressen waar een incident plaatsvindt, willen zij dat ook nu niet bevestigen. De eigenaar van Alami Vis, Alami El Hammouchi uit Emmeloord, houdt sinds de vondst zijn kaken stijf op elkaar.  Ook de verhuurder van het pand waar de visverwerker is gevestigd zegt nog altijd niet te weten waar de granaat nou precies is gevonden.

De politie vraagt mensen die meer weten over de vondst van het explosief contact op te nemen.

 1. Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk
  PREMIUM
  update + video

  Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk

  Met de overdracht van een landelijk ontwikkeld nieuw grootwatertransportsysteem heeft de brandweer van Veiligheidsregio Flevoland een heuse primeur te pakken. Het is de beloning voor de voortrekkersrol die Flevoland vervulde in het proces. Afgelopen zaterdag droeg Brandweer Nederland via een symbolische sleuteloverdracht het systeem over. Korps Urk gaf meteen een indrukwekkende demonstratie.
 2. Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisserij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’
  Update

  Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisse­rij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’

  Nederland heeft bij het Europees Hof van Justitie een verzoek ingediend om het verbod op pulsvisserij van tafel te krijgen. Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw is dit verbod niet op de juiste manier tot stand gekomen, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vissersbond, gevestigd op Urk, noemt de stap logisch en spreekt nog maar eens de irritatie en verbazing uit over het verbod.

Flevoland