Op Urk gaat het leven door, rellen of niet

VideoBlijft het rustig of loopt het toch uit de hand, vanavond op Urk? Dat is de grote vraag. Politie en gemeente zijn op het ergste voorbereid. Op Urk zelf maakte men zich vrijdagmiddag nog niet al te druk over wat er komen gaat. Het leven gaat er gewoon door, de derby Urk-Flevo Boys is óók belangrijk. rellen of niet.

Er stonden aan het begin van de middag nog geen politiewagens te posten bij de invalswegen van Urk of bij de woning van de familie Boukhizzou aan de Noorderpalen. Urkers zijn wat klopschuw geworden om over de rel te praten. Op camera? Nee, liever niet. Ze zijn er wel even klaar mee.

Kort lijntje

Snackplaza Willem de Boer, waar maandagavond een menigte Urkers verzamelde om de vechtpartij tussen Soufyan en zijn rivaal mee te maken, draait deze vrijdag gewoon door. De bedrijfsleider stelt dat de snackbar niets te maken heeft met de zaak, maar in feite gewoon lijdend voorwerp is. Hij hoopt dat het rustig blijft vanavond. ,,Anders hebben we de zaak binnen tien minuten dichtgegooid, dat hebben we maandag ook gedaan. We hebben een kort lijntje naar de politie.’’

Bij viszaak Jongens van de Fant op het bedrijventerrein staat de rij tot ver buiten de deur. Gerookte vis is populair. Een Urker zegt vlak voordat hij wegloopt met zijn tas vol vis: ,,Ouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze roepen nu van alles, maar waar waren ze maandagavond toen het mis ging? Hoe dan ook: ik zit vanavond lekker thuis op de bank.’’ En weg-is-ie.

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Mediawijsheid

Directeur Anne Leijenaar van het Berechja College, middelbare school op een steenworp afstand van de woning van de belaagde Soufyan, laat weten dat de bestorming aanleiding is geweest om nog eens wat lessen mediawijsheid te geven. ,,We hebben gemerkt dat er veel onjuiste berichten op de social media verschenen, we proberen dat met de leerlingen te bespreken, ze moeten leren dat ze niet alles kunnen geloven wat er op internet staat.’’ Leijenaar stelt dat de uitbarsting van geweld dinsdag op school het gesprek van de dag was. ,,Maar we merken dat de rust wel wat is wedergekeerd nu. We weten niet hoe een en ander in de praktijk zal gaan vanavond, maar we hebben de leerlingen op het hart gedrukt zich er niet mee te bemoeien.’’

Volledig scherm
Sfeerbeeld URK Foto ; Pim Ras © Pim Ras Fotografie
  1. ‘Oude rot-kotter’ van Amsterdammer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmeester

    ‘Oude rot-kot­ter’ van Amsterdam­mer zinkt voor kust van Urk tijdens vlucht voor havenmees­ter

    ,,Wat een vieze, oude rot-kotter.’’ Toeschouwer Klaas Post uit Urk windt er geen doekjes om. Hij is vooral kwaad om het voorval vanmiddag waarbij een oude, houten kotter gezonken is in het IJsselmeer. Post vaart regelmatig met zijn snelle boten uit voor schippers in nood, en dat deze boot het niet zou overleven hadden Post en de havenmeester direct al gezien. De eigenaar van de boot en zijn hond zijn gered, maar inmiddels zijn ze spoorloos. En hij heeft nog steeds geen liggeld betaald.

Flevoland