De brandweer moest vanavond opnieuw blussen in het Urkerbos.
Volledig scherm
De brandweer moest vanavond opnieuw blussen in het Urkerbos. © Ginopress B.V.

Opnieuw brand in Urkerbos: tweede keer in week tijd, brandstichting?

De brandweer is vanavond in actie gekomen voor een korte maar felle natuurbrand in het Urkerbos op Urk. Het is de tweede brand binnen een week in het bos. 

Voorbijgangers merkten rond 20:30 uur veel rook op vlakbij de Vormtweg. Toen zij dieper het bos inliepen zagen zij ook vlammen. Het tweetal waarschuwde vervolgens de brandweer.

Bluswater

De eerste vlammen werden met het water uit de brandweerwagen geblust. Hierdoor werd verdere uitbreiding van de brand voorkomen. Ondertussen kwam een tweede blusvoertuig ter plaatse om een paar honderd meter verderop in het Urkerbos water uit een sloot te pompen. Door de twee brandweerwagens met slangen aan elkaar te verbinden had de brandweer voldoende bluswater om de brand helemaal te kunnen doven.

De brand leek snel onder controle, maar onder de grond smeulde het door. De brandweer moest de grond omspitten en de natuur goed nat maken. De brandweermannen waren zeker 1,5 uur bezig. Er is een stuk bos van 200 vierkante meter in vlammen opgegaan.

Brandstichting? 

Afgelopen zaterdagavond woedde er ook al brand in het Urkerbos langs de Vormtweg. Toen ging 25 vierkante meter in vlammen op. Hoe beide branden konden ontstaan is nog onduidelijk. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Flevoland