Volledig scherm
Het Pand door de gemeente gesloten pand aan het Westgat op Urk. © Foto Freddy Schinkel

Pand op Urk waar granaat aan de deur hing moet half jaar lang dicht blijven

Het pand van Alami Vis aan het Westgat op Urk, waar in juni een handgranaat aan de deur hing, blijft nog zes maanden verzegeld. Dat heeft burgemeester Pieter van Maaren besloten. 

De burgemeester heeft zich hierbij laten adviseren door politie en justitie, meldt een woordvoerder van de gemeente. ,,Hij nam het besluit nadat hij vorige week aanvullende informatie van beide partijen over het lopende onderzoek kreeg’’. Volgens de woordvoerder is een half jaar niet de maximale termijn voor sluiting van een pand door de gemeente. ,,De termijn moet in verhouding staan tot de aanleiding.’’ De zes maanden kunnen nog worden verlengd, zegt hij. 

Handgranaat

De politie vond in juni een aan de deur van het pand vastgemaakte handgranaat. Het bleek later te gaan om visbedrijf Alami Vis van de Emmeloordse familie El Hammouchi. Uit onderzoek door deze krant blijkt dat de familie al langer slachtoffer is van bedreigingen. Enkele maanden geleden heeft iemand een poging gedaan om de Porsche van de eigenaar van Alami in brand te steken. Vorig jaar juli werd zoon Ilias door drie mannen bedreigd met een vuurwapen bij zijn autohandel op Urk. De daders zijn spoorloos. 

Van Maaren besloot in eerste instantie om het pand voor twee weken te verzegelen. De politie wil lopende het onderzoek geen uitspraken doen over de bedreigingen. 

 1. Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeerziekenhuizen

  Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeer­zie­ken­hui­zen

  De curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen hoeven een aantal bankafschriften en documenten voorlopig niet af te staan aan de Inspectie voor Gezondheidszorg. De Raad van State blokkeerde donderdag tijdens een rechtszaak over de nasleep van de IJsselmeerziekenhuizen een dwangsom die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) aan de curatoren van het failliete ziekenhuis hadden opgelegd om die informatie alsnog binnen te krijgen.
 1. Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk
  PREMIUM
  update + video

  Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk

  Met de overdracht van een landelijk ontwikkeld nieuw grootwatertransportsysteem heeft de brandweer van Veiligheidsregio Flevoland een heuse primeur te pakken. Het is de beloning voor de voortrekkersrol die Flevoland vervulde in het proces. Afgelopen zaterdag droeg Brandweer Nederland via een symbolische sleuteloverdracht het systeem over. Korps Urk gaf meteen een indrukwekkende demonstratie.
 2. Gedeputeerde Hofstra: ‘Strengere stikstofregels Flevoland niet bedoeld om Lelystad Airport vlot te trekken’

  Gedeputeer­de Hofstra: ‘Strengere stikstofre­gels Flevoland niet bedoeld om Lelystad Airport vlot te trekken’

  Het handhaven van de strengere stikstofregels in Flevoland is in het belang van de hele provincie. Dat stelt gedeputeerde Harold Hofstra, die in tegenstelling tot zijn collega’s in onder meer Overijssel en Gelderland de net afgesproken strengere maatregelen niet introk. ,,Dan zouden we alles op slot zetten, we wilden met deze maatregelen juist de vergunningverlening weer vlot trekken, Flevoland-breed. Zonder die beleidsregels staat alles stil, dat vonden wij onverantwoord en wij hebben een algemeen belang om dat weer op gang te trekken.’’
 3. Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisserij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’
  Update

  Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisse­rij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’

  Nederland heeft bij het Europees Hof van Justitie een verzoek ingediend om het verbod op pulsvisserij van tafel te krijgen. Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw is dit verbod niet op de juiste manier tot stand gekomen, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vissersbond, gevestigd op Urk, noemt de stap logisch en spreekt nog maar eens de irritatie en verbazing uit over het verbod.

Flevoland