Volledig scherm
Het Pand door de gemeente gesloten pand aan het Westgat op Urk. © Foto Freddy Schinkel

Pand op Urk waar granaat aan de deur hing moet half jaar lang dicht blijven

Het pand van Alami Vis aan het Westgat op Urk, waar in juni een handgranaat aan de deur hing, blijft nog zes maanden verzegeld. Dat heeft burgemeester Pieter van Maaren besloten. 

De burgemeester heeft zich hierbij laten adviseren door politie en justitie, meldt een woordvoerder van de gemeente. ,,Hij nam het besluit nadat hij vorige week aanvullende informatie van beide partijen over het lopende onderzoek kreeg’’. Volgens de woordvoerder is een half jaar niet de maximale termijn voor sluiting van een pand door de gemeente. ,,De termijn moet in verhouding staan tot de aanleiding.’’ De zes maanden kunnen nog worden verlengd, zegt hij. 

Handgranaat

De politie vond in juni een aan de deur van het pand vastgemaakte handgranaat. Het bleek later te gaan om visbedrijf Alami Vis van de Emmeloordse familie El Hammouchi. Uit onderzoek door deze krant blijkt dat de familie al langer slachtoffer is van bedreigingen. Enkele maanden geleden heeft iemand een poging gedaan om de Porsche van de eigenaar van Alami in brand te steken. Vorig jaar juli werd zoon Ilias door drie mannen bedreigd met een vuurwapen bij zijn autohandel op Urk. De daders zijn spoorloos. 

Van Maaren besloot in eerste instantie om het pand voor twee weken te verzegelen. De politie wil lopende het onderzoek geen uitspraken doen over de bedreigingen. 

Flevoland