Politie houdt jongeren aan bij anti-coronafeestje Urk, mogelijk verband met rietbranden

VIDEODe politie heeft vrijdagavond rond 22 uur in het Urkerbos bij Urk enkele jongeren aangehouden die waren samengekomen voor een anti-coronafeestje

De politie werd gealarmeerd door berichten op Facebook. Er waren tussen tien en vijftien jongeren aanwezig bij een kampvuur in het Urkerbos, toen de agenten daar arriveerden. Volgens de wijkagent vluchtten de jongeren uiteen en gingen ze er te voet en met de auto vandoor. De politie kon vier van hen aanhouden. 

Helikopter

Een toevallig in de buurt aanwezige politiehelikopter bood assistentie aan. De warmtecamera werd ingezet om naar de weggevluchte jongeren te zoeken. Bij de politie zijn de gegevens bekend van enkele van de auto's, nader onderzoek volgt. De jongeren wacht mogelijk een boete. Nadere gesprekken zullen volgen. ,,Wat we vooral willen duidelijk maken is dat ze in deze tijden niet met z'n allen moeten samen komen. Snap dat nou!’’, zegt politiewoordvoerder Remy van Berkensteijn.

Rietbrand

Of de  samengeschoolde jongeren iets te maken hebben met een brand die eerder op dezelfde avond in het Urkerbos woedde, wordt niet uitgesloten door de politie, maar het is niet onderdeel van het onderzoek. Bij de Staartweg werd rond 18.30 uur een brand ontdekt in een open  natuurgebied van het Urkerbos.  

De brandweer had moeite om de locatie van de rietbrand te bereiken. Een slagboom bij de ingang van het bos moest provisorisch worden open gemaakt waarna het blusvoertuig via een paadje naar het vuur is gereden. Uit een sloot heeft de brandweer water gepompt.

Aangestoken

De brand veroorzaakte veel rook, die richting een woonwijk in Urk trok. Volgens de brandweer was er sprake van brandstichting. Er werden smeulende resten gevonden van een illegaal kampvuurtje, waardoor het droge gras is gaan branden.

De brandweer moest enkele brandslangen aan elkaar koppelen om met het bluswater bij het brandende riet te komen.
Volledig scherm
De brandweer moest enkele brandslangen aan elkaar koppelen om met het bluswater bij het brandende riet te komen. © GinoPress B.V.

Flevoland