De schade aan de woning na de vuurwerkbom was enorm. Het huis werd onbewoonbaar.
Volledig scherm
De schade aan de woning na de vuurwerkbom was enorm. Het huis werd onbewoonbaar. © Herre Stegenga

Politie krijgt zestien tips binnen over aanslag met vuurwerkbom op Urk

De politie heeft zestien nieuwe tips binnengekregen over de aanslag met een vuurwerkbom op een huis op Urk van begin deze maand. De tips volgen op het programma Opsporing Verzocht dat de zaak gisteren opnieuw onder de aandacht bracht. 

In de vroege ochtend van zondag 3 november werd er een explosief door de brievenbus van een woning aan de Golfoploop geduwd. Dit veroorzaakte een ontploffing en flinke schade aan het huis, waar op dat moment Jan en Hennie Bos en hun twee kinderen sliepen. Zij raakten niet gewond, maar het huis werd wel onbewoonbaar. In de uitzending van gisteravond werden beelden getoond van de auto met daarin de vermoedelijke dader(s) van de actie. Het gaat om een grijze Toyota Avensis. 

De vuurwerkbom was vermoedelijk niet voor de getroffen familie bedoeld. De politie legt namelijk de link tussen een incident van eerder die avond, waarbij de buren van de familie Bos betrokken waren. Zij zagen een auto met daarin dozen staan en meenden daar illegaal vuurwerk in te herkennen. Hier werd een bericht over op Facebook geplaatst met een beschrijving van de auto. Mogelijk was de vuurwerkbom een wraakactie voor dit bericht op sociale media, maar werd het verkeerde huis door de dader(s) getroffen.

Meer tips

Tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht belden kijkers al om namen te noemen van mogelijke daders. ,,Alle tips worden onderzocht op bruikbaarheid en relevantie’’, laat woordvoerder Hans Meuleman van de politie Midden-Nederland weten. De teller staat nu op zestien tips. ,,In de loop van de week kunnen er nog meer tips binnenkomen, dus dit is nog geen absoluut getal’’, aldus de woordvoerder. 

Flevoland