Politie neemt explosie Urk hoog op: speciaal team maakt 3D-scan van ravage in woning

videoDe woning op Urk waar vannacht een vuurwerkbom ontplofte is door de politie gedetailleerd in kaart gebracht. Met een 3D-analyse van het huis hoopt de politie helder te krijgen wat er precies is gebeurd. De explosie zorgde voor een enorme ravage en het huis is voorlopig onbewoonbaar.

De ontploffing werd kort na half drie vannacht gemeld. De voordeur van het huis aan de Golfoploop lag in stukken verspreid voor de woning en ook een aantal dakpannen overleefde de klap niet. Binnen stortte een tussenmuur in, legde een deur het loodje en raakte de trap beschadigd.

De politie vermoedt dat het om vuurwerk gaat, maar weet dat niet 100 procent zeker. Ook is onduidelijk hoe het explosief in de woning is beland. Woordvoerder Hilde Bakker van de politie Midden-Nederland kan nog niet bevestigen dat het door de brievenbus is gegooid.

De ravage na de explosie op Urk is enorm.
Volledig scherm
De ravage na de explosie op Urk is enorm. © Politie Noordoostpolder/Urk

3D-scanner

Een gespecialiseerd landelijk politieteam is zondag in de woning geweest om met 3D-technologie het hele huis in kaart te brengen. ,,Om de schade te inventariseren en mogelijk duidelijkheid te krijgen over welk soort explosief is gebruikt’’, legt Bakker uit. Ze kan zondag nog niet aangeven welke techniek precies is gebruikt. Voor de hand ligt dat het gaat om het Expert Team Visualisatie & Reconstructie, dat met een geavanceerde 3D-rugzak plaatsen delict in kaart kan brengen.

Een medewerker van de Landelijke Eenheid van de politie met 3D-scanner in actie in Doetinchem. Vermoedelijk is deze technologie zondag ook gebruikt in een woning op Urk.
Volledig scherm
Een medewerker van de Landelijke Eenheid van de politie met 3D-scanner in actie in Doetinchem. Vermoedelijk is deze technologie zondag ook gebruikt in een woning op Urk. © Janko van Sloten

‘Geen legaal vuurwerk’

John Wagenvoort uit Wapenveld zit al jarenlang in het vuurwerk en weet één ding zeker: zo'n ravage als op Urk wordt niet veroorzaakt door legaal vuurwerk. ,,Je kunt nog zo je best doen, maar dit krijg je niet voor elkaar met iets dat je legaal kunt kopen. Wat het wel is geweest, durf ik niet te zeggen. Misschien oude munitie, misschien heeft iemand zelf iets in elkaar geknutseld. Het is wel de tijd van het jaar dat bij zoiets al snel over vuurwerk wordt gepraat..’’

Burgernet alsnog ingezet

De politie heeft zondagavond een Burgernet-oproep verstuurd vanwege de explosie op Urk. Twee derde dag na de ontploffing, maar met een reden. ,,We hopen zo mensen er nog eens op te wijzen om alles te delen dat ons kan helpen met het onderzoek’’, zegt woordvoerder Bakker. Ze benadrukt dat de politie de zaak hoog opneemt. ,,Er lagen in de woning wel mensen te slapen.’’

Flevoland