Politie toont beelden van auto met mogelijke daders bomaanslag Urk

VideoDe politie heeft beelden openbaar gemaakt van de auto met daarin de vermoedelijke dader(s) van de aanslag met een bom op Urk. 

Het gaat om een grijze stationwagen, waarschijnlijk een Toyota Avensis, die zondag 3 november in alle vroegte door het dorp rijdt. Om 2.39 uur wordt die ochtend een explosief bij een woning aan de Golfoploop naar binnen geschoven. Vermoedelijk een ‘zelfgemaakte, zeer zware bom', aldus de politie. De ontploffing die volgt, veroorzaakt grote schade. Als door een wonder blijven de bewoners, Jan en Hennie Bos en hun twee kinderen, ongedeerd. 

De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht. In Opsporing Verzocht zijn dinsdagavond beelden getoond van de grijze stationwagen. Gezien het tijdstip en de route moet deze wagen wel iets met de aanslag te maken hebben. De politie ‘acht het waarschijnlijk’ dat het om de dader(s) gaat.      

Illegaal vuurwerk

Mogelijk is er een verband met een incident dat eerder die avond op Urk plaatsvindt. Rond 18.00 uur rijdt een Urker echtpaar, buren van de familie Bos, over de Oslolaan. Bij de kruising met de Burgemeester van Suchtelenlaan moeten ze plotseling stoppen voor een donkerkleurige VW Golf. Het echtpaar ziet achterin de auto dozen staan die ze herkennen als illegaal vuurwerk. 

De ravage in de woning na de ontploffing.
Volledig scherm
De ravage in de woning na de ontploffing. © Herre Stegenga

Op Facebook schrijft de buurvrouw even later gedetailleerd over het ‘asogedrag’ van de jongeren in de auto’s. Met een oproep aan getuigen om de politie te bellen, zelf heeft ze het kenteken niet kunnen noteren. Dat levert veel reacties op, ook boze. Mogelijk is de zware bom voor haar bedoeld, maar bezorgd op het verkeerde adres. ,,Dit is niet voor mij’’, zegt Bos stellig tegen deze krant op de bewuste zondagmorgen.   

Namen van mogelijke daders

Het signalement van de bestuurder van de VW Golf: een man van begin 30 jaar, lichte huidskleur, zo’n 1.90 meter lang, fors gebouwd en een baardje. Hij droeg een spijkerbroek en klompen. Tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht hebben kijkers al gebeld met namen van mogelijke daders. 

Flevoland