Van Maaren nam vorig jaar na zeven jaar afscheid van de gemeente Urk als burgemeester.
Volledig scherm
Van Maaren nam vorig jaar na zeven jaar afscheid van de gemeente Urk als burgemeester. © Foto Freddy Schinkel

PVV’er wil burgemeester van Urk worden: 12 sollicitanten hengelen naar functie

Naar de burgemeesterspost op Urk hebben twaalf mensen gesolliciteerd. Onder de sollicitanten die hun interesse bij commissaris van de Koning Leen Verbeek kenbaar hebben gemaakt bevinden zich twee vrouwen en één PVV’er.

Nog niet eerder was er op Urk een burgemeester die lid was van de PVV. Burgemeesters op Urk hadden tot op heden steevast een achtergrond bij een christelijke partij zoals de ARP, CDA of ChristenUnie. Van de sollicitanten zijn ook vier mensen lid van de SGP en twee van het CDA. Ook personen van de ChristenUnie, VVD en een lokale partij stuurden een sollicitatie. Van twee kandidaten is geen politieke achtergrond bekend.

Pieter van Maaren (CDA) nam in september vorig jaar afscheid en werd burgemeester van het Gelderse Zaltbommel. Sindsdien neemt Ineke Bakker (VVD) het ambt waar.

Vrouwelijke burgemeester

Over of de burgemeester een vrouw moet worden zijn de meningen op Urk erg verdeeld. Ruim 300 mensen hebben een inwonersenquête van de gemeente Urk ingevuld die gebruikt werd bij de profielschets voor de nieuwe burgemeester. Ongeveer twintig mensen gaven aan graag een vrouw te willen als burgemeester en ongeveer evenveel personen wilden absoluut geen vrouwelijke burgemeester.

Van de twaalf sollicitanten hebben acht personen dagelijkse bestuurservaring in het openbaar bestuur. De komende tijd gaat de commissaris van de Koning sollicitatiegesprekken voeren. Daarna bespreekt hij met de vertrouwenscommissie uit de raad een selectie van kandidaten en wordt een aanbeveling gedaan. De gemeenteraad kiest uiteindelijk de beste kandidaat. In september moet de burgemeester op Urk beginnen.

Flevoland