Volledig scherm
Pieter van Maaren vertrekt naar Zaltbommel. © Jan Zandee

Raad Urk betreurt vertrek burgemeester

Het gisteravond aangekondigde vertrek van burgemeester Pieter van Maaren naar Zaltbommel kwam voor de gemeenteraad van Urk als een volkomen verrassing. Zelfs partijgenoot Hans Crebas (CDA) had geen enkel signaal gekregen dat Van Maaren weg wilde. ,,Hij had net bijgetekend voor een tweede periode. Hij was zo verweven geraakt met Urk, voelde zich thuis in de cultuur hier. Dat moet je altijd maar even afwachten met een burgemeester.”

Ook fractievoorzitter Jan Koffeman van Hart voor Urk was onaangenaam verrast. ,,Ik wist niet wat ik hoorde. Krijg het nog steeds niet op een rij, zo enthousiast als hij was. Het is echt een slag.” Zowel hij als Crebas prijzen Van Maaren voor zijn sociale gezicht en grote betrokkenheid bij de Urker gemeenschap. ,,Hij is echt meelevend als er iets is, zoals ik zelf tijdens mijn ziekte mocht ervaren. Dat is zijn grote kracht. Ook kerkelijk is hij meelevend, hij past bij deze gemeenschap”, aldus Koffeman.

Crisis

Als bestuurder heeft Van Maaren zich volgens Crebas meerdere keren bewezen. Dit voorjaar nog bij een crisis rond een Marokkaans-Nederlands gezin op Urk, dat er toe leidde dat het voormalige eiland een week lang binnen een politiecordon kwam te liggen. ,,Daarbij heeft hij zich een goede woordvoerder voor Urk getoond. Hij is bestuurlijk heel geduldig en tolerant. Ik heb hem nog nooit geïrriteerd gezien, een hele prestatie.”

Ook Meindert Bakker (CU) betreurt het vertrek van Van Maanen. ,,Een burgervader die echt van het volk is”, zo betitelt hij de burgemeester, ,,sterk in het onderhouden van relaties en heel benaderbaar. Iemand die past bij de Urker gemeenschap.”

Opvolger

De profielschets voor een opvolger moet nog worden opgesteld, maar alle drie de fractieleiders zien het liefst een opvolger met ongeveer dezelfde kwaliteiten als de vertrekkende burgemeester. ,,Een echte burgervader, met een christelijke achtergrond en wat ons betreft mag het ook een vrouw zijn. Dat kan tegenwoordig wel op Urk”, zegt Crebas. ,,En outgoing, goed in relaties met omliggende gemeenten en provincie, want Urk is steeds minder een eiland. Het is niet zo’n gemakkelijke baan hoor. Het is hier geen slaapdorp, maar een super dynamische gemeente met een booming economie.”

Flevoland