Volledig scherm
Het Urker bedrijf mag van de rechter doorgaan. © Google Streetview

Rechter beslist: Autoschade Urk blijft

VOF Autoschade Urk mag blijven zitten waar het zit. Dat maakte de rechter in Lelystad maandag bekend. Het bedrijf moest van de verhuurder vertrekken aan de Urkerweg 3 per 1 maart, maar weigerde. En dat is volgens de voorzieningenrechter haar goed recht.

Want het autoschadebedrijf wordt juridisch gezien als een ambachtsbedrijf, waardoor huurders wettelijk beter worden beschermd. Alleen bij zwaarwegende redenen mag de huur worden opgezegd, maar dan alleen via de rechter.

Echter niet in kort geding, zo legt de Lelystadse voorzieningenrechter uit in zijn vonnis. De verhuurder moet daarvoor een bodemprocedure doorlopen.

Vijftig jaar op die plek

,,Het is niet meer dan een oude loods" zei de advocaat van de verhuurder twee weken terug ter zitting. ,,Er is slechts sprake van autoreparatie, zonder kantoor. Er is ook geen sprake van verkoop aan het publiek. Zo is er geen pinautomaat aanwezig." Het werk wordt volgens de raadsvrouw verricht in opdracht van andere garages.

Maar de advocaat van het autoschadebedrijf sprak dat tegen. ,,Het is een ambachtsbedrijf. En het is klip en klaar dat er sprake is van klantencontact. Autoschade Urk zit al vijftig, zestig jaar op die plek aan de weg."

Schulden

De echtgenoot van de eigenaar van de loods wil een transportbedrijf beginnen in die ruimte. ,,Autoschade Urk is al geruime tijd huurder en kan verwachten dat het een keer eindigt. De inrichting is bovendien in oude staat en kan als afgeschreven worden beschouwd."

Maar de eigenaren van het autobedrijf wil haar tijd tot het naderende pensioen graag op deze locatie uitzitten.

,,We zijn allemaal wat ouder, we moeten nog vijf, zes jaar. Moeten we ons dan nog in de schulden gaan steken voor een eigen pand?", vroeg de eigenaar zich ter zitting hardop af. ,,Ik heb hier altijd mijn brood kunnen verdienen en geen schulden."

  1. Hoe een levensgevaarlijke drugsdumping in Eindhovense woonwijk naar Urk leidt
    PREMIUM
    video

    Hoe een levensge­vaar­lij­ke drugsdum­ping in Eindhoven­se woonwijk naar Urk leidt

    Twee vrachtwagentjes vol met vaten giftig drugsafval zijn in oktober gedumpt in een dichtbevolkte woonwijk in Eindhoven. Vrijgekomen zoutzuurgas zorgt voor evacuaties en onrust in de wijk. De wagens zijn op Urk volgeladen, blijkt uit beveiligingsbeelden die zijn vertoond in Opsporing Verzocht afgelopen dinsdag. Hoe een levensgevaarlijke dumping van drugs-chemicaliën leidt naar een bedrijfspand op het Urker bedrijventerrein.

Flevoland