Volledig scherm
De jongerenruzie op Urk liep compleet uit de hand: een woning werd bestormd. © Videostill

Rellen op Urk: vrijspraak voor verdachte (19) van mishandelen moeder Soufyan

videoWie heeft de moeder van de Marokkaanse Urker Soufyan mishandeld? Het was in maart het begin van een heftig weekje op Urk. Een 19-jarige verdachte werd vrijdag vrijgesproken omdat er te weinig bewijs is. Daarmee is de dader nog steeds niet bekend. ,,Het voelt niet goed’’, zei de rechter.

Het begon als een ruzie tussen de destijds 18-jarige Soufyan en plaatsgenoot Jan Willem. Eerstgenoemde zou in een app-groep lelijke dingen hebben gezegd. Dat wilden anderen wel even rechtzetten. Een grote groep jongeren belaagde de woning van Soufyan. Zijn moeder ging letterlijk voor haar gezin staan en liep klappen op.

Landelijke aandacht

De ruzie trok landelijke aandacht nadat familieleden van Soufyan tegen deze krant zeiden dat de jongeren de naam van Geert Wilders scandeerden. Daarmee leek er sprake van een racistisch motief, wat de Urker jongeren overigens altijd hebben ontkend. Urk veranderde dezelfde week in een vesting toen mensen uit het hele land aankondigden naar het vissersdorp te komen om op de vuist te gaan. Bij alle toegangswegen stond politie. Ongeregeldheden bleven uit, wel werd een aantal automobilisten teruggestuurd bij Urk.

Eerder dit jaar werd een Urker veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur. Hij had daags na de uit de hand gelopen ruzie een filmpje gemaakt waarin hij Soufyan bedreigde met een gaspistool. Vrijdagmiddag stond een 19-jarige plaatsgenoot terecht. Hij zou de moeder en zus van Soufyan hebben bedreigd en de moeder hebben mishandeld.

Kaakslag

Dat verklaren zowel Soufyan als zijn moeder en zus. ‘Souf’ zag dat de verdachte haar meerdere keren tegen de borst schopte. Al lopen zijn verklaringen iets uiteen. Zijn moeder herkende de 19-jarige verdachte van foto’s op internet. Ook zijn zus wees hem meteen aan als dader. Hij zou haar hebben toegebeten: ‘Ik kom voor je moeder en Souf. Ze moeten vandaag dood’. Even later diende hij haar moeder een kaakslag toe, verklaarde de zus.

De verdachte zelf ontkent alles, hoewel hij in de woorden van de rechter ‘vooraan stond’. Andere getuigen, uit zijn eigen kring, pleiten hem vrij. Volgens een buurman van Soufyan was de dader een ‘klein mager jochie’. ,,Ik zou nooit iemand slaan’’, zei de verdachte tijdens de zitting. En: ,,Het is alweer een half jaar geleden. Het ging vreselijk snel‘’. Hij vermoedt dat Soufyan hem terug wil pakken. Ze hebben het eerder aan de stok gehad en dat leverde hem een contactverbod op. Dat was verlopen op het moment van de rel.

Quote

Anderen zijn bang dat mij iets gaat overkomen. Nee, zelf ben ik niet bang

De verdachte Urker tijdens de zitting

De verdachte Urker tijdens de zitting

Hij ligt nog wel eens wakker van de zaak, zei hij. En: ,,Anderen zijn bang dat mij iets gaat overkomen. Nee, zelf ben ik niet bang.’’ De officier van justitie vond zijn verhaal ‘volstrekt ongeloofwaardig’. ,,U stond vooraan. Hoe moet ik geloven dat u niets heeft gedaan?‘’ En als je twee dagen vastzit dan wil je toch weten wie de dader is? ,,Daar ga je toch achteraan?‘’ Ze eiste een werkstraf van 100 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk, en een kleine schadevergoeding.

De advocaat wees op de tegenstrijdige verklaring van Soufyan en vroeg vrijspraak. Er is simpelweg te weinig bewijs, zei ze. De rechter ging daarin mee. ,,Maar het voelt niet goed’’, benadrukte ze. ,,We weten dat er mensen zijn mishandeld’’.  

Verslaggever Herre Stegenga was aanwezig in de rechtbank. Hieronder kun je zijn live-verslag teruglezen.

  1. Werkloosheid Flevoland licht omhoog door aflopende contracten

    Werkloos­heid Flevoland licht omhoog door aflopende contracten

    Eind vorige maand waren 6728 Flevolanders - 3 procent van de beroepsbevolking - afhankelijk van een werkloosheidsuitkering. Dat waren er wel wat meer dan eind december, maar aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. In de afgelopen twaalf maanden daalde het aantal uitkeringsgerechtigden met 14,2 procent. De daling van de werkloosheid in Flevoland gaat daarmee sneller dan het landelijk gemiddelde, blijkt uit cijfers van het UWV.

Flevoland