Volledig scherm
Het lichten van de kotter door Rijkswaterstaat. © Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat licht gezonken kotter van vluchtende stuurman uit haven Urk

Rijkswaterstaat heeft vanmorgen de kotter gelicht, die vorige week zonk nadat de bootsman zonder te betalen de haven van Urk uit was gevlucht. Het schip verging op het IJsselmeer op een plek waar het een gevaar vormde voor de scheepvaart. 

Voor het weekend liet Rijkswaterstaat weten dat de berging van het schip langer ging duren dan gepland. Het schip en zijn stuurman kwamen vorige week in het nieuws doordat de kapitein weigerde liggeld te betalen voor de haven van Urk. 

Achtervolging

Volgens de havenmeester ging hij er op een gegeven moment ongezien vandoor. Bij een achtervolging van het schip bleek de kotter water te maken en te zinken. De opvarenden, de eigenaar en zijn hond, werden gered, maar verdwenen kort daarop weer. Het is nog onbekend of de kosten van de berging en het havengeld op de eigenaar verhaald gaan worden. Al bij de komst van de kotter van 15 meter naar de haven van Urk werd getwijfeld over de zeewaardigheid van het schip. 

Birgit de Bruin van Rijkswaterstaat laat weten dat het schip naar de loswal van Rijkswaterstaat bij de Houtribsluis bij Lelystad gesleept is. ,,Het is nog niet te zeggen wat de kosten van deze operatie waren. Maar de normale procedure is dat we de kosten dan verhalen op de eigenaar van het schip. Of dat hier ook gebeurt en lukt is echter onbekend”.

  1. Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg
    PREMIUM

    Lobby voor Lelylijn krijgt vervolg

    De lobby voor de Lelylijn, een spoor van Lelystad naar Groningen, krijgt op maandag 2 december een vervolg met een groots opgezet congres in Drachten. Zo’n vijftig bestuurders van gemeenten en provincies in Noord-Nederland en rond 500 andere belangstellenden worden er verwacht. Het congres is vooral bedoeld om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een gezamenlijk standpunt te formuleren, zegt wethouder Anjo Simonse van Noordoostpolder.

Flevoland