Volledig scherm
Visnetten in de haven van Urk. Foto Freddy Schinkel

Ruzie visafslag en sorteerders op Urk lijkt nu voorbij

URK - De rechter vond het wel welletjes. Na maanden juridisch getouwtrek tussen de vissorteerders, verenigd in de Combinatie, en de directie van de visveiling ging de rechter een kijkje nemen op locatie op Urk. Aanleiding was een kort geding dat de directie vorige week aanspande.

De directie was het oneens met de gang van zaken in de sorteerhal sinds een eerder vonnis. Naast de Combinatie moest ook een team van de eigen stichting, genaamd Isla, toegelaten worden. „De rechter stelt dat er keuzemogelijkheid moet zijn. Dus mag Isla inderdaad aan de slag”, aldus Teun de Boer, woordvoerder van de Combinatie.

Heikel punt
Een tevreden man is hij niet, maar De Boer hoopt dat er in de praktijk weinig verandert. „Stichting Isla mag geen nieuwe werknemers aannemen. Het gaat enkel om de 57 sorteerders die in de periode dat wij zonder werk zaten een contract bij de stichting tekenden.” De Boer veronderstelt dat zij liever bij de Combinatie blijven en geen overstap maken. „Maar, ik kan niet in hun hoofd kijken.”

Een tweede heikel punt was de halchef van Isla, tevens voormalig voorman van de Combinatie. Daar werd volgens de directie niet naar geluisterd. De Boer erkent dit deels, er zijn woordenwisselingen geweest. „We weten niet wat hij doet, maar we zullen naar hem luisteren”, aldus De Boer.

Tevreden
De directie is tevreden met de afspraken. Ze hoopt dat er een einde komt aan de spanningen op de afslag. De directie heeft nog twee zaken in hoger beroep lopen tegen eerdere uitspraken van de rechter en de arbitragecommissie moet nog van start gaan. „Dit zal wel tot de zomer duren”, aldus De Boer. De positie van directeur Teun Visser staat ter discussie bij de Combinatie. „We zijn nog lang niet van hem af”, klinkt het. „Het is jammer dat het bestuur Visser zo blindelings volgt.”

Flevoland