Volledig scherm
© RGB Stock

Sleutel voor nieuw medicijn tegen botontkalking ligt op Urk

URK - De groep van pakweg 35 Urkers die aan de ziekte van Van Buchem leiden, hebben de aanzet gegeven voor een nieuw medicijn tegen botontkalking.

Dit geneesmiddel komt volgend jaar op de markt en kan van groot belang zijn voor de alleen al 800.000 Nederlanders die aan osteoporose lijden.

Ontstaangeschiedenis
Het NTR-programma de Kennis van Nu ontrafelt in de uitzending van donderdagavond de ontstaansgeschiedenis van dit nieuwe medicijn. Die geschiedenis begon twintig jaar geleden op Urk. In dit vissersdorp komt een zeldzame erfelijke afwijking voor; de ziekte van Van Buchem. Door een genetische afwijking wordt de botgroei van de mensen met deze ziekte niet geremd. Een Van Buchemschedel kan bijvoorbeeld net zo zwaar wegen als drie reguliere schedels en mensen met deze aandoening kunnen, doordat hersenen en zenuwen in de knel komen, te maken krijgen met aangezichtsverlamming.

In de uitzending vertelt Leendert Hakvoort dat hij 10 tot 15 kilo meer weegt door zijn zware skelet en dat het bijvoorbeeld bij het skiën, karten of motorrijden voor hem nagenoeg onmogelijk is een passende helm te vinden.

Medicijn
Onafhankelijk van elkaar waren twee onderzoeksgroepen op hetzelfde idee gekomen: ze zochten de sleutel voor het medicijn tegen botontkalking in ongeremde botgroei zoals bij de Ziekte van Van Buchem. Of, zoals de Groningse KNO-artsFreek Dikkers in de uitzending vertelt: "Als je een heel klein beetje van Van Buchem in een pilletje kunt stoppen en kunt geven aan alle vrouwen die osteoporose hebben, dan zou dat heel mooi zijn."

Na twintig jaar onderzoek is de pil, of eigenlijk de injectie, een feit. Goed nieuws dus voor de mensen die aan botontkalking lijden. Maar hoe zit het met de pakweg 35 Urkers met ongeremde botgroei? Voor hen is tot op heden nog geen geneesmiddel gevonden. Hakvoort noemt dit 'een pijnlijk hiaat in het hele gebeuren'.

Donderdag 19.20 uur op NPO2

Flevoland