Volledig scherm
In zijn geboortestad Vlissingen staat het standbeeld van de zeeheld Michiel Adiaansz. de Ruyter . Urk wil ook een standbeeld van de zeeheld. ANP/Koen Suyk © ANP XTRA

'Standbeeld zeeheld op Urk? Haal het neer'

De inzamelingsactie voor een standbeeld van 'zeeheld' Michiel de Ruyter op Urk is amper begonnen of er is al weerstand. Mensenrechtenactiviste/kunstenares Astrid Essed roept op om het beeld neer te halen. De Urker actie 'past in een klimaat van toenemend racisme', meent ze.

Houd de voorhamer in de aanslag, schrijft ze op haar website. Essed moet niets hebben van de verering van omstreden zeehelden op Urk. Eerst nam de raad een motie aan om de straten in nieuwbouwwijk Schokkerhoek naar mensen als Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen te vernoemen. Kort daarop begon de 15-jarige Klaas Johannes Wakker een inzameling voor een standbeeld van een 'zeeheld'. ,,Veel van wat we tegenwoordig hebben in Nederland is aan hun te danken'', zei hij tegen deze krant. De teller stond donderdagmiddag overigens op 95 euro.

Racisme

Volgens Essed geeft Urk het signaal dat racisme gewoon is geworden. 'Massamoordenaars, misdadigers tegen de menselijkheid en ander koloniaal geteisem zijn in Urk dus welkom'. 'Weerzinwekkende sujets', zoals ze de bekende Nederlandse zeevaarders noemt, zouden zich tegenwoordig voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten verantwoorden, schrijft ze. Essed roert zich op veel websites over uiteenlopende zaken. 

  1. Eigenaar Urker drugskotter door bank gedwongen huis te verkopen
    PREMIUM

    Eigenaar Urker drugskot­ter door bank gedwongen huis te verkopen

    De banken zijn door de wetgever verplicht om de relatie met criminelen op te zeggen, zelfs als dit betekent dat hun woonhuis moet worden verkocht. Dat stelde de advocaat van de Volksbank vandaag bij een kort geding in Utrecht. De Volksbank was door Urker Johannes N. voor de rechter gesleept. De bank heeft alle rekeningen van de Urker opgezegd. Dat houdt in dat N. de hypotheek moet terugbetalen en waarschijnlijk zijn huis moet verkopen.

Flevoland