Volledig scherm
In zijn geboortestad Vlissingen staat het standbeeld van de zeeheld Michiel Adiaansz. de Ruyter . Urk wil ook een standbeeld van de zeeheld. ANP/Koen Suyk © ANP XTRA

'Standbeeld zeeheld op Urk? Haal het neer'

De inzamelingsactie voor een standbeeld van 'zeeheld' Michiel de Ruyter op Urk is amper begonnen of er is al weerstand. Mensenrechtenactiviste/kunstenares Astrid Essed roept op om het beeld neer te halen. De Urker actie 'past in een klimaat van toenemend racisme', meent ze.

Houd de voorhamer in de aanslag, schrijft ze op haar website. Essed moet niets hebben van de verering van omstreden zeehelden op Urk. Eerst nam de raad een motie aan om de straten in nieuwbouwwijk Schokkerhoek naar mensen als Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen te vernoemen. Kort daarop begon de 15-jarige Klaas Johannes Wakker een inzameling voor een standbeeld van een 'zeeheld'. ,,Veel van wat we tegenwoordig hebben in Nederland is aan hun te danken'', zei hij tegen deze krant. De teller stond donderdagmiddag overigens op 95 euro.

Racisme

Volgens Essed geeft Urk het signaal dat racisme gewoon is geworden. 'Massamoordenaars, misdadigers tegen de menselijkheid en ander koloniaal geteisem zijn in Urk dus welkom'. 'Weerzinwekkende sujets', zoals ze de bekende Nederlandse zeevaarders noemt, zouden zich tegenwoordig voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten verantwoorden, schrijft ze. Essed roert zich op veel websites over uiteenlopende zaken. 

  1. Titelverdediger Popkema legt het tijdens Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord af tegen Erik Bolding
    PREMIUM

    Titelverde­di­ger Popkema legt het tijdens Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord af tegen Erik Bolding

    Op de Fish Potato Run van Urk naar Emmeloord is titelhouder en medeorganisator Tjeerd Popkema dit keer ‘slechts’ zesde geworden. De Urker heeft daar alleen vanuit sportief oogpunt wat moeite mee. ,,Ik baal van die ritmestoringen onderweg, maar ik heb wel mijn eigen tijd verbeterd. En voor de status van de Fish Potato is het prachtig dat een snelle atleet als Erik Bolding de winnaar is.’’

Flevoland