Volledig scherm
Impressie van de buitendijkse haven bij Urk. Op deze locatie langs de Zuidermeerdijk kan een haven komen van ongeveer tien hectare. © Illustratie gemeente Urk

Streep door nieuwe haven Urk vanwege stikstof

Raad van State heeft een dikke streep gezet door de aanleg van een buitendijkse haven in het IJsselmeer bij Urk. De bestuursrechter oordeelt dat de ecologische onderbouwing van het miljoenenproject op dit moment niet in orde is op het gebied van stikstof.

Door de uitspraak kan Flevoland op dit moment geen nieuwe buitendijkse haven bij Urk aanleggen, maar de provincie wil niet stoppen met het project. De beslissing van de Raad van State is een direct gevolg van de PAS-uitspraak die in mei van dit jaar is gedaan. Volgens die uitspraak moet bij bouwactiviteiten vooraf bekend zijn hoe het zit met de gevolgen van stikstofneerslag in de natuur. 

Effect onzeker

De provincie Flevoland is er bij het plan voor de haven vanuit gegaan dat zich in de toekomst ontwikkelingen zullen voordoen die een positieve invloed kunnen hebben op de omvang van de stikstofneerslag in de nabijgelegen Natura 2000-gebieden. Omdat het effect van deze ontwikkelingen op dit moment nog onzeker is, mogen die volgens de Raad van State niet worden meegenomen. 

De IJsselmeervereniging had de zaak bij de Raad van Staten aangespannen en heeft diverse bezwaren tegen het provinciale plan. Naast een toename van de stikstofuitstoot maakt de vereniging zich onder meer zorgen over aantasting van het uitzicht op Urk en de vogelstand bij het IJsselmeer. Alleen op het gebied van stikstof heeft de IJsselmeervereniging gelijk gekregen.

Impuls nodig

Provinciale staten van Flevoland is niet van plan om door de uitspraak de plannen voor de haven te laten varen. ,,De regio heeft deze impuls hard nodig. Daarom ondertekenen we donderdag met Rijk en regio de Regiodeal Noordelijk Flevoland”, zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman. “We gaan ervoor zorgen dat de nieuwe haven er op zo kort mogelijke termijn komt. Het Rijk moet op korte termijn duidelijkheid geven over de uitwerking van stikstofkaders die werkbaar en juridisch wel houdbaar zijn.”

De provincie moet een nieuw plan opstellen en de daarbij behorende procedures opnieuw doorlopen. Ook is een nieuwe beoordeling nodig. Flevoland verwacht dat de uitspraak leidt tot een extra jaar vertraging voor de realisatie van de servicehaven.

Flevoland is al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van de nieuwe haven, die 10 hectare groot moet worden. Volgens de provincie is de haven noodzakelijk voor de uitbreiding van scheepsbouwactiviteiten om zo de economie een impuls te geven. Vooruitlopend op de bouw is onder meer al grond aangekocht.

Zwaar teleurgesteld

De CDA-fractie in Provinciale Staten zegt zwaar teleurgesteld te zijn in de uitspraak. Volgens het CDA moet er nu meteen worden begonnen met een nieuw plan dat wel aan de eisen van de Raad van State voldoet. ,,Deze uitspraak is een enorme tegenvaller voor de hele regio”, reageert Johan van Slooten, Statenlid van coalitiepartij CDA.

,,We leven sinds de PAS-uitspraak van dit voorjaar en de stikstofproblematiek in een andere wereld, blijkt”, zegt Van Slooten. ,,Weliswaar moeten we weer rekening houden met vertraging omdat de hele procedure opnieuw moet worden gevolgd, maar wat ons betreft betekent uitstel beslist geen afstel.”

  1. Eigenaar Urker drugskotter door bank gedwongen huis te verkopen
    PREMIUM

    Eigenaar Urker drugskot­ter door bank gedwongen huis te verkopen

    De banken zijn door de wetgever verplicht om de relatie met criminelen op te zeggen, zelfs als dit betekent dat hun woonhuis moet worden verkocht. Dat stelde de advocaat van de Volksbank vandaag bij een kort geding in Utrecht. De Volksbank was door Urker Johannes N. voor de rechter gesleept. De bank heeft alle rekeningen van de Urker opgezegd. Dat houdt in dat N. de hypotheek moet terugbetalen en waarschijnlijk zijn huis moet verkopen.

Flevoland