Volledig scherm
Het gaat goed met de visindustrie op Urk, en dat vertaalt zich in mooie groeicijfers wat betreft het aantal banen. Foto archief Erna Lammers

Topomzet Urker haven door Hollywoodfilm en windmolens

URK - De film 'Dunkirk' heeft de haven van Urk geen windeieren gelegd. Mede door opnames voor deze Hollywoodfilm is er volgens gemeente Urk 'nog nooit zoveel geld' binnengekomen bij het havenbedrijf. De werkhaven van Urk was afgelopen zomer maandenlang het hart van alles wat te maken had met de productie van regisseur Christopher Nolan met onder anderen en zanger/acteur Harry Styles.

Ook windmolens leverden de haven Urk geld op omdat een deel van de haven in beslag werd genomen door bouwwerkzaamheden voor windmolens aan de noordkant van het vissersdorp. "De omzet van de werkhaven overtrof al onze verwachtingen", laat Urk in een persbericht weten.

Record
Het recreatiegedeelte van de haven draaide trouwens ook prima. De haven registreerde een recordaantal overnachtingen van boten en campers. De aanleg van een plankier in 2015 had volgens de gemeente een positief effect op overnachtingen en aantallen schepen van de bruine vloot. Meer dan 11.000 overnachtingen staan dit jaar al genoteerd, nu al een record, stelt Urk.

IJsselmeervisafslag
Ook de IJsselmeervisafslag deed dit jaar goede zaken en stevent af op een recordjaar. "Zoals het nu lijkt, breekt de visafslag door het glazen plafond van 3 miljoen euro omzet."Dat is volgens de gemeente nog niet eerder gebeurd. Waarom het zo goed gaat, weet Urk niet. "Feit is dat meer vis is aangevoerd, er meer aanvoerders zijn en meer kopers in de veilingbanken zitten."

Flevoland