Volledig scherm
Urker vistaart © Wikipedia

'Traditionele' Urker vistaart in Topchef blijkt hoax

videoHeb jij weleens Urker vistaart gegeten, zo eentje die werd gekookt in het RTL-programma Topchef? Nee? Dat kan kloppen, want het zogenaamd 'traditionele' gerecht uit Urk blijkt eigenlijk helemaal niet te bestaan. Het blijkt te zijn verzonnen door drie vrienden, meldt de website Vice via hun foodplatform Munchies.

De vistaart zou bestaan uit makreel, zuurkool en metworst. Geen combinatie waar de meeste mensen warm voor lopen, maar daar dachten chef-koks Robert Kranenborg en Julius Jaspers anders over. Voor hun programma Topchef: de Twaalf Provincies kregen de deelnemers iedere aflevering opdracht een eigen twist te geven aan een traditioneel gerecht uit een provincie. En voor Flevoland was dat: de Urker vistaart. 

'Ik proestte het uit van het lachen toen ik hoorde dat de Urker vistaart in Topchef zat', vertelt een van de vrienden Vice. 'We wilden het smerigste gerecht ooit verzinnen, iets wat niemand ooit zou maken.' 

Absurde Wikipedia-pagina's 

Het idee voor de Urker vistaart ontstond negen jaar geleden, toen de vrienden nog op de middelbare school zaten. Ze daagden elkaar uit de meest absurde Wikipedia-pagina's te bedenken. De meesten werden te ongeloofwaardig en werden al snel van Wikipedia afgehaald. Het volgende artikel moest daarom realistischer, besloten ze. De pagina van de Urker vistaart werd gestaafd met allerlei geschiedkundige feitjes, zodat de lezer zich een goed beeld kan vormen. Dat werkte, want de pagina bestaat nog steeds.

 1. Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeerziekenhuizen

  Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeer­zie­ken­hui­zen

  De curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen hoeven een aantal bankafschriften en documenten voorlopig niet af te staan aan de Inspectie voor Gezondheidszorg. De Raad van State blokkeerde donderdag tijdens een rechtszaak over de nasleep van de IJsselmeerziekenhuizen een dwangsom die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) aan de curatoren van het failliete ziekenhuis hadden opgelegd om die informatie alsnog binnen te krijgen.
 1. Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk
  PREMIUM
  update + video

  Altijd genoeg bluswater in Flevoland dankzij primeur nieuw systeem op Urk

  Met de overdracht van een landelijk ontwikkeld nieuw grootwatertransportsysteem heeft de brandweer van Veiligheidsregio Flevoland een heuse primeur te pakken. Het is de beloning voor de voortrekkersrol die Flevoland vervulde in het proces. Afgelopen zaterdag droeg Brandweer Nederland via een symbolische sleuteloverdracht het systeem over. Korps Urk gaf meteen een indrukwekkende demonstratie.
 2. Gedeputeerde Hofstra: ‘Strengere stikstofregels Flevoland niet bedoeld om Lelystad Airport vlot te trekken’

  Gedeputeer­de Hofstra: ‘Strengere stikstofre­gels Flevoland niet bedoeld om Lelystad Airport vlot te trekken’

  Het handhaven van de strengere stikstofregels in Flevoland is in het belang van de hele provincie. Dat stelt gedeputeerde Harold Hofstra, die in tegenstelling tot zijn collega’s in onder meer Overijssel en Gelderland de net afgesproken strengere maatregelen niet introk. ,,Dan zouden we alles op slot zetten, we wilden met deze maatregelen juist de vergunningverlening weer vlot trekken, Flevoland-breed. Zonder die beleidsregels staat alles stil, dat vonden wij onverantwoord en wij hebben een algemeen belang om dat weer op gang te trekken.’’
 3. Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisserij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’
  Update

  Minister Schouten wil af van verbod op pulsvisse­rij en stapt naar Europees Hof: ‘Dit is onrecht’

  Nederland heeft bij het Europees Hof van Justitie een verzoek ingediend om het verbod op pulsvisserij van tafel te krijgen. Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw is dit verbod niet op de juiste manier tot stand gekomen, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Vissersbond, gevestigd op Urk, noemt de stap logisch en spreekt nog maar eens de irritatie en verbazing uit over het verbod.

Flevoland