Volledig scherm
Urker vistaart © Wikipedia

'Traditionele' Urker vistaart in Topchef blijkt hoax

videoHeb jij weleens Urker vistaart gegeten, zo eentje die werd gekookt in het RTL-programma Topchef? Nee? Dat kan kloppen, want het zogenaamd 'traditionele' gerecht uit Urk blijkt eigenlijk helemaal niet te bestaan. Het blijkt te zijn verzonnen door drie vrienden, meldt de website Vice via hun foodplatform Munchies.

De vistaart zou bestaan uit makreel, zuurkool en metworst. Geen combinatie waar de meeste mensen warm voor lopen, maar daar dachten chef-koks Robert Kranenborg en Julius Jaspers anders over. Voor hun programma Topchef: de Twaalf Provincies kregen de deelnemers iedere aflevering opdracht een eigen twist te geven aan een traditioneel gerecht uit een provincie. En voor Flevoland was dat: de Urker vistaart. 

'Ik proestte het uit van het lachen toen ik hoorde dat de Urker vistaart in Topchef zat', vertelt een van de vrienden Vice. 'We wilden het smerigste gerecht ooit verzinnen, iets wat niemand ooit zou maken.' 

Absurde Wikipedia-pagina's 

Het idee voor de Urker vistaart ontstond negen jaar geleden, toen de vrienden nog op de middelbare school zaten. Ze daagden elkaar uit de meest absurde Wikipedia-pagina's te bedenken. De meesten werden te ongeloofwaardig en werden al snel van Wikipedia afgehaald. Het volgende artikel moest daarom realistischer, besloten ze. De pagina van de Urker vistaart werd gestaafd met allerlei geschiedkundige feitjes, zodat de lezer zich een goed beeld kan vormen. Dat werkte, want de pagina bestaat nog steeds.

  1. Hoe een levensgevaarlijke drugsdumping in Eindhovense woonwijk naar Urk leidt
    PREMIUM
    video

    Hoe een levensge­vaar­lij­ke drugsdum­ping in Eindhoven­se woonwijk naar Urk leidt

    Twee vrachtwagentjes vol met vaten giftig drugsafval zijn in oktober gedumpt in een dichtbevolkte woonwijk in Eindhoven. Vrijgekomen zoutzuurgas zorgt voor evacuaties en onrust in de wijk. De wagens zijn op Urk volgeladen, blijkt uit beveiligingsbeelden die zijn vertoond in Opsporing Verzocht afgelopen dinsdag. Hoe een levensgevaarlijke dumping van drugs-chemicaliën leidt naar een bedrijfspand op het Urker bedrijventerrein.

Flevoland