Het Dok op Urk.
Volledig scherm
Het Dok op Urk. © Google Streetview

Twee bewoners zorgwoningen op Urk overleden aan coronavirus

Twee bewoners van huizen van zorgorganisatie Talma Urk zijn overleden aan het coronavirus. Het zijn de eerste dodelijke slachtoffers van het coronavirus op Urk. ,,Het is heel zwaar en heftig, ook voor de medewerkers”, vertelt directeur Wilfred Muller.

In appartementencomplex Het Ankerlicht is maandagnacht een 91-jarige vrouw gestorven. Eerder op de maandag is een 87-jarige man in woonzorgcentrum Talma Het Dok op Urk overleden. ,,Het is heel zwaar omdat deze coronaperiode veel onverwerkte rouwprocessen oplevert. Mensen kunnen niet afscheid nemen zoals ze misschien zouden willen”, zegt directeur Muller van Stichting Zorgcentrum Talma Urk.

Veiligheid

,,Het is echt crisistijd. In een hechte gemeenschap als Urk zijn inwoners altijd extra betrokken bij de stervensfase van mensen”, legt Muller uit. ,,Ook voor medewerkers is het erg lastig dat ze familie niet op een goede manier afscheid kunnen laten nemen van hun dierbaren. Maar we moeten de veiligheid van andere bewoners en medewerkers in ogenschouw nemen.”

Volgens Muller is nu bewezen dat vier bewoners van zorglocaties van Talma Urk besmet zijn. Twee van hen zijn overleden. ,,Vijf anderen die mogelijk contact met ze hebben gehad, verplegen we uit voorzorg beveiligd in quarantaine, met beschermende kleding. Na de maatregelen van de overheid vanwege corona dragen medewerkers al mondkapjes en beschermende kleding”, vertelt Muller.

Scootmobiel

Hij weet niet hoe mensen besmet zijn geraakt. ,,Eén persoon die is overleden, woonde in een aanleunwoning”, vertelt Muller. ,,Mensen konden ook nog met hun scootmobiel zelf op pad gaan. Thuiszorg van ons levert wel alleen zorg als er geen familie bij een cliënt van ons op bezoek is.”

Burgemeester Ineke Bakker reageert met verslagenheid op het nieuws dat mensen op Urk aan corona overleden zijn. ,,Het was onvermijdelijk dat het coronavirus ook op Urk een of meer slachtoffers zou eisen, maar toch raakt het mij. Namens het gemeentebestuur heb ik de familie mijn medeleven betuigd en hen veel sterkte gewenst voor de komende tijd.”

Anti-coronafeestje

Het overlijden onderstreept volgens Bakker de ernst van de situatie. De politie heeft vrijdagavond in het Urkerbos enkele jongeren aangehouden die waren samengekomen voor een anti-coronafeestje. Tien tot vijftien jongeren kwamen bij elkaar en maakten een kampvuur.

,,Dit mag gewoon niet en dit moet de jeugd niet doen”, stelt Bakker. ,,Het is erg dom dat zulke grote groepen bij elkaar komen. Ze gaan daarna weer naar huis en hebben contact met grootouders. Voor alle jeugd in Nederland is dit vervelend en overal kunnen dit soort incidenten gebeuren. Net als iedereen moeten ze zich aan de regels houden. De politie heeft adequaat ingegrepen en er zijn namen van jongeren genoteerd. Er gaan nog gesprekken over plaatsvinden. We gaan later deze week kijken of er komend weekend extra maatregelen nodig zijn.”

Jeugdhonken

Bakker stelt dat op Urk de regels goed worden nageleefd. ,,Net als bij andere gemeenten zien wij ook hier niet dat veel regels overtreden worden. De jeugdhonken op Urk zijn dicht. Dat is heel goed om te zien. Op Urk worden extra agenten en gemeentelijke handhavers ingezet om te kijken of de richtlijnen van het RIVM nageleefd worden.”

Flevoland