Iede Geert Bakker (51) was jarenlang visserman, maar heeft besloten te stoppen. En dat besluit valt hem zwaar.
Volledig scherm
PREMIUM
Iede Geert Bakker (51) was jarenlang visserman, maar heeft besloten te stoppen. En dat besluit valt hem zwaar. © Foto Freddy Schinkel

Twee miljoen euro, maar geen visserman meer: ‘Het vreet aan je’

Iede Geert Bakker (51) uit Urk stopt met zijn vissersbedrijf. Hij is een van de tientallen vissers die gebruikmaken van een saneringsregeling. Hoewel zijn zoons hem konden opvolgen, was er geen uitweg. „Het kán gewoon niet uit. Het kan niet.”

42 reacties

 • Sanny Klingler-Sadelaar

  2 maanden geleden
  Wat een triest verhaal. en zo moeten er nog 24 in Urk. Als je dit leest vraag je je af of er niet teveel geregeld wordt van bovenaf. Zelf de eerste vijf jaar niet meer vissen, wat is dat voor onzin, dat is die man z'n leven! Nee, deze dingen begrijp ik niet. Als buitenstaander kán je dat ook niet begrijpen maar of het anders zou zijn als ik er vanaf wist??
 • Henk Koops

  2 maanden geleden
  @Andre Eggerding, Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen doen en handelen! Ik hoop, dat als ik mij in de spiegel aankijk, ik nooit hoef te denken, wat is dat voor Egoïstische zak, daar zou ik slecht van slapen!!!!
 • Andre Eggerding

  2 maanden geleden
  @ Henk Koops, mensen in bijvoorbeeld Frankrijk zullen blij zijn met je solidariteit. Die gaan op hun zestigste met pensioen.
 • Henk Koops

  2 maanden geleden
  @ Andre Eggerding Ja meneer solidariteit is een groot goed waren alle mensen hier maar van overtuigd helaas denkt men zelfs met Twee miljoen,, en waarschijnlijk meer,,op de bank nog aan zichzelf! Volgend jaar meneer heb ik exact 60 jaar gewerkt en heb nog nooit, uit wat voor potje hoeven trekken!! Iedere dag om 6:45 op!! Ik weet waar ik het over heb en beteken graag iets voor een ander, en niet alleen op zondag!!
 • Andre Eggerding

  2 maanden geleden
  @Henk Koops, heerlijk die solidariteit met landen die weigeren om begroting op orde te brengen. Wij werken tot ruim 67 jaar en zij met 62 met pensioen. De geldpersen aanzetten en de geldontwaarding aanjagen. Maar jij zult de inflatie wel een zegen vinden.
 1. Brandbrief vanaf Urk over saneringsregeling visserij: ‘Duwt kleine familiebedrijven in faillissement’
  PREMIUM

  Brandbrief vanaf Urk over sanerings­re­ge­ling visserij: ‘Duwt kleine familiebe­drij­ven in faillisse­ment’

  De saneringsregeling voor de visserij die is ingesteld naar aanleiding van de Brexit, zorgt voor onrust op Urk. Er zou sprake zijn van ‘halve compensatie’, die vissers die gebruikmaken van de regeling met een restschuld achterlaat en mogelijk zelfs in een faillissement drukt. De Urkse fracties van ChristenUnie (CU) en CDA hebben daarom een brandbrief gestuurd naar hun collega’s in de Tweede Kamer. Ze willen een bredere regeling en vooral: betere compensatie.
 1. Noordzeevissers blijven in de haven vanwege de ontplofte prijs van brandstof: ‘Het is niet meer te doen’
  PREMIUM
  video | update

  Noordzee­vis­sers blijven in de haven vanwege de ontplofte prijs van brandstof: ‘Het is niet meer te doen’

  Dit maakte hij nog nooit mee. Maar nu ziet Geert Meun uit Urk de brandstofprijzen voor gasolie dagelijks stijgen. De eerste Noordzeekotters varen volgende week zelfs niet meer uit: het kost nu meer dan de vis kan opbrengen. Het is de zoveelste catastrofe die de visserijsector in een paar jaar tijd treft. Intussen gloort er een sprankje hoop uit ‘Den Haag’.
 2. Provincies gaan wolvenschade aan waakhonden vergoeden, ook vergoeding voor aanval goudjakhals

  Provincies gaan wolvenscha­de aan waakhonden vergoeden, ook vergoeding voor aanval goudjak­hals

  Veehouders kunnen vanaf deze maand een vergoeding krijgen voor een kuddebeschermingshond die door een wolf wordt gedood of verwond. Tot nu toe viel deze schade buiten de regeling die provincies sinds 2019 hanteren voor het vergoeden van wolvenschade. BIJ12, de organisatie die onder meer wolvenschade voor de provincies afhandelt, heeft de richtlijnen voor de schadevergoeding enigszins versoepeld in afwachting van het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan dat in de maak is.